En Sıcak Konular

Merkel hükümetine casusluk suçlaması

15 Temmuz 2014 13:12 tsi
Alman muhalefet partileri, Federal hükümetin casusluk faaliyetlerinin açığa kavuşturulmasını engellediğini öne sürdü, birçok bakanlıklarda Amerikan casuslarının bulunduğu bildirildi.

Alman Federal Parlamentosu İçişleri Komisyonunun ABD ile ilgili casusluk suçlamalarını ele alacağı görüşme öncesinde muhalefet partilerden gelen eleştirilerde Federal hükümetin, Amerikan istihbarat çalışmalarına karşı hiçbir şey yapmadığı öne sürüldü. Sol Parti Parlemento grup başkanı Jan Korte, sosyal demokratlarla Hristiyan demokratlardan oluşan koalisyon hükümetinin, geçtiğimiz günlerde casusluk skandalının büyümesinden sorumlu olduklarını söyledi.

Aynı zamanda Federal Parlamento NSA Komisyonunda çalışan Korte, hükümetin bir yıldan beri konuya açıklık getirilmesini frenlediğini belirtti. Korte, hükümet yetkililerinin Komisyona bilgilerin karalandığı belgeler verdiğini, Edward Snowden'ı kastederek en önemli tanığın dinlenmesini engellediğini ve Amerikan istihbaratıyla ortak çalışmalara hiçbir itiraz göstermeden önceden olduğu gibi devam ettiğini bildirdi.

Korte, geçtiğimiz günlerde şayet Federal hükümet tarafından gösterilen tepki bir rolden ibaret değilse, son aylarda ortaya koyduğu engelleme stratejisinden vazgeçmesini taleb etti.

YEŞİLLER SNOWDEN'IN GETİRİLMESİNİ İSTİYOR

Yeşiller Partisi Parlamento grup başkanı Konstantin von Notz, ABD ile ilişkilerin prensip olarak tehlikeye girdiğini ifade ederek, iki ülke arasındaki krizin ön planda casusluk faaliyetleri ve Başbakan Merkel'in telefonunun dinlenmesi gibi göründüğünü, asıl cevap verilmesi gereken sorunun, atlantik ötesi ilişkilerin vazgeçilmez bazı değerleri hiçe sayarak devam ettirilip ettirilemeyeceği olduğunu söyledi. NSA Komisyon üyesi Notz, Federal hükümetten Amerikan istihbarat uzmanı ve NSA ile ilgili gizli bilgileri dünya kamuoyuna duyuran Snowden'ın Moskova'dan Almanya'ya getirilmesini taleb etti.

Federal Parlamento İçişleri Komisyonu toplantısında ABD'nin Almanya'daki yaptığı casusluk faaliyetleri masaya yatırılacak. Federal Başsavcılık, Alman dış istihbaratından sorumlu BND'de çalışan bir kişinin ve Federal Savunma Bakanlığında çalışan bir başka kişinin gizli bilgileri Amerikan istihbarat servislerine aktardığını düşünüyor.

CIA için çalışan ve ülkeyi terketmesi istenen Amerikan casus, Alman Dışişleri Bakanlığından verilen bilgilere göre halen Almanya'da bulunuyor. Dün yapılan açıklamada casusun Almanya'yı terkettiğine dair henüz somut bir bilginin bulunmadığı bildirildi.

CIA ajanının Almanya'yı terketmesi için kendisine kesin bir tarih verilmedi, ancak Federal hükümet ülkeyi terketme talebinin halen geçerli olduğunu ve bunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istediğini belirtti. Şayet CIA ajanı ülkeyi terketmezse, 'istenmeyen adam' ilan edilecek. ABD'den gelen açıklamalarda, Almanya'nın ajandan ülkeyi terketme talebi sert bir tepkiyle karşılandı.

BAKANLIKLARDA DAHA ÇOK ABD AJANI VAR

Alman Federal Başbakan Yardımcısı Christiane Wirtz, ortaya çıkan iki Amerikan ajanından başka bakanlıklarda ajan bulunduğuna dair herhangi bir bilginin bulunmadığını söyledi. Ancak 'Bild am Sonntag' gazetesinde yeralan bir haberde, Federal bakanlıklarda çalışan yirmiye yakın Amerikan ajanının bulunduğu bildirildi. Savunma, Ekonomi, İçişleri ve Geliştirme Bakanlıklarında çalışan bu kişilerin ABD için bilgi topladıkları belirtildi. Sözkonusu bakanlıklardan haberi doğrulayan bir açıklama gelmedi.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, dün Viyana'da biraraya geldiği ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bu konuyu da görüştü. Her iki bakan da daha sonra yaptıkları basın açıklamasında, özellikle dünyadaki krizlerin çözümü için, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değindiler.

Alman Dışişleri Bakanlık sözcülüğünden yapılan açıklamada ise Amerikan casusluk çalışmalarına karşı anlayış gösterilemeyeceği tekrarlandı. ABD'nin de bu faaliyetlerin açıklığa kavuşturulması çalışmalarına destek olması istendi.



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs