En Sıcak Konular

Kuzey Kore ile Güney Kore'den birleşme adımı

15 Temmuz 2014 11:41 tsi
Güney Kore, Kuzey Kore ile yeniden birleşmenin yolunu açmak amacıyla çalışacak yeni bir komite kurduğunu ilan etti

Güney Kore, Kuzey Kore ile yeniden birleşme konusunda faaliyet gösterecek yeni bir komite oluşturduğunu duyurdu.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı bürosundan yapılan açıklamada, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’nin başkanlık yapacağı komitenin “özel sektörle çalışarak barışçı bir birleşmenin temelini atmak için girişimlerde bulunacağı” belirtildi.

Komiteye başkanlık edecek Park’ın, şubat ayındaki açıklamasında, nisan ayına kadar iki Kore’nin birleştirilmesinin yolunu açacak bir komite kurulacağı sözünü vermesinden aylar sonra basına tanıtılan komite 50 üyeden oluşuyor.

Açıklamaya göre, bakanlar ve onlarca devlet ve özel kurum yetkilisinden oluşacak komitede başkan yardımcılığı görevini Güney Kore’nin eski Pekin Büyükelçisi Çong-vuk üstlenecek.

Üyeleri arasında Kuzey Koreli bir diplomatken Güney Kore’ye iltica ederek bu ülkedeki Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü’nde çalışmaya başlayan Koh Yang-hvan’ın da bulunduğu komite ilk toplantısını gelecek ay yapacak.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında ayrıca Kuzey Kore’ye 3 milyon dolarlık yardım gönderileceği duyuruldu. Bu yardımın, iki ülke arasında gerginliğin artmasına neden olan 2010’daki Güney Kore’ye ait bir savaş gemisinin batması olayının ardından Kuzey Kore’ye gönderilecek ilk devlet bağışı olması açısından önem taşıyor.

Komitenin kurulmasına ve yapısına ilişkin açıklama, Kuzey Kore’nin dün Kore yarımadasının doğu sahilini top ateşine tutmasının hemen ardından geldi.

Güney Kore’nin verdiği barış sinyallerinin ardından şimdi bütün gözler Kuzey Kore’nin yeni hamlesine çevrilmiş bulunuyor.

Önceki gün balistik füze denemesi yapan, dün top ateşi açan ve 17 Temmuz'da da Güney Kore’nin Incheon kentinde eylül ayında başlayacak Asya Oyunları’na göndereceği ponpon kızlar ekibi konusunda Güney ile görüşmelerde bulunacak Kuzey Kore’nin atacağı adımın ne olacağı merakla bekleniyor.

Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,993 µs