En Sıcak Konular

Cameron hükümeti dinlemelerini jüriye savunacak

14 Temmuz 2014 16:23 tsi
İngiliz hükümetinin birçok vatandaşını yasal izin olmadan dinlediği ve istihbarat topladığı ortaya çıkmıştı. Bu hafta, dinleme faaliyetlerinin meşruiyeti masaya yatırılacak. İngiliz hükümeti yasal jüri karşısında, yürüttüğü istihbarat faaliyetlerini savun

İngiliz hükümetinin istihbarat ve dinleme faaliyetleri yargılanmaya başlıyor. Jüri karşısında kendini savunmaya hazırlanan İngiliz hükümetinin, yurt içi ve yurt dışından birçok kişiyi ve kurumu yasadışı olarak takibe alıp dinlemesini nasıl gerekçelendireceği ise henüz bilinmiyor.

İngiltere’nin dünya çapında internet ve telefon trafiğini takip edip ülkelerin istihbarat örgütlerine servis ettiği ortaya çıkmıştı. Cheltenham’daki İngiliz gizli istihbaratı Hükümet İletişimler Başkanlığı (GCHQ) okyanus dibinden geçen fiber glas internet kablolarına sızmış ve küresel olarak ülkelerin birçok bilgisini sızdırmıştı. Dünya bu bilgileri, ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'nın eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerden öğrendi. Snowden'ın sızdırdığı belgelere göre, İngiltere'nin dinleme faaliyetlerini Tempora projesi adı altında yürüttüğü kaydediliyor. Ayrıca Snowden İngiltere'nin casusluk projesinde birçok şirket beraber çalıştığını ifade etti.

Edward Snowden’e göre "Tempora" insanlık tarihindeki en büyük ve kapsamlı casusluk projesi ve İngilizler ispiyonculuk ve casusluk projesinde ABD'den daha ileri gitmiş. Yaklaşık 2 yıl süren casusluk projesinin kapsamı çok geniş. Telefon ve SMS’ten e-mail ve Facebook paylaşımlarına kadar birçok alanı kapsıyor. Bir yılda yaklaşık 600 milyon telefon görüşmesinin kayıt altına alındığı belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği gibi kuruluşlar, Tempora projesinin, Avrupa İnsan Hakları Beyannamesinin 8 ve 10'uncu maddelerini ihlal ettiğini belirtiyor. Bu maddeler, ifade özgürlüğünü ve iletişimin gizliliğini temin ediyor.

İngiltere hükümeti adına toplu istihbarat faaliyetlerini savunmak adına, İngiliz istihbaratının en yetkili ismi Charles Farr görevlendirdi. Farr, daha önceki savunmasında Facebook, Twitter ve Google üzerinden kullanıcıların bilgilerine ulaşmanın yasal olduğunu çünkü bu platformların asıl sağlayıcılarının İngiltere dışında olduğunu ileri sürmüştü.

İstihbarat çalışmaları konusunda birçok şikayet olan İngiltere bu hafta başlayacak yargılamayla birlikte kendini savunacak. İngiliz hükümeti, ilk defa halkın karşısına çıkarak direkt suçlamalara muhatab olacak.



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,708 µs