En Sıcak Konular

Suriye'de gıda sıkıntısı tehlikeli boyutta

14 Temmuz 2014 14:46 tsi
Şam'ın güneyinde yer alan ve rejim güçlerinin ablukası altındaki Hacer el Esved bölgesinde gıda sıkıntısı tehlikeli boyutlara ulaştı

Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyinde yer alan ve uzun bir süreden beri rejim güçlerinin ablukası altında yer alan Hacer el Esved'deki gıda sıkıntısının tehlikeli boyutlara ulaştığı bildirildi.

Şam'ın Hacer el Esved bölgesindeki yerel aktivistlerden Rami es Seyid, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  570 günden bu yana Esed güçlerinin kuşatması altında bulunan başkent Şam'ın güneyinde yer alan Hacer el Esved sakinlerinin Ramazan ayında bir tas sıcak çorbaya ve bir barak soğuk suya muhtaç hale geldiklerini söyledi.

Şam yönetiminin bölgeye insani yardımların girmesine izin vermediği için Hacer el Esved'de durumun her geçen gün kötüye gittiğini ifade eden Seyid, "Esed güçleri Hacer el Esved'e ne insani yardımın girmesine ne de tıbbi malzemenin girmesine izin veriyor. Halk bölgede ektiği marul, maydanoz gibi yeşilliklerle beslenmeye çalışıyor" dedi.

Halkın bölgede yardım kuruluşlarının dağıttığı çorbadan bir tas sıcak çorba alabilmek için saatlerce sırada beklediğine işaret eden Seyid, bazı yardım kuruluşlarının Ramazan ayıda halka sulu yemek ve çorba dağıttığını söyledi.

Bölgede bir kilo pirincin 2000 Suriye Lirasından  (yaklaşık 25 TL) satıldığını dile getiren Seyid, rejimin bölgeye yardımların girmesine müsaade etmediğinden dolayı her şeyin pahallıya satıldığını ve birçok ürünün bulunmadığını aktardı.

Yaralılar ve hastalar için gerekli ilaç ve tıbbi malzemenin bulunmadığını vurgulayan Seyid, "İnsanlar yeterince beslenemediği için önce hastalanıyorlar. İlaç bulanlar iyileşiyor, bulmayanlar ise genelikle hayatlarını kaybediyor. Bölgede şu anda insani bir durum yaşanıyor. Eğer ciddi manada yardım yapılmazsa her geçen gün ölümler daha da artacaktır" diye konuştu.

-"Halk temiz içme suyuna muhtaç"

Bir yıldan uzun bir süre bölgenin elektriklerinin kesik olduğundan bahseden Seyid şunları kaydetti:

"Hükümet güçleri bir aydan bu yana bölgenin içme suyunu da kesti. Halk içme sularını kuyulardan temin etmeye çalışıyor. Kuyu suları da içmeye elverişli olmadığı için çok kişi içme sularından dolayı hastalanıyor. Bölgede elektrikler olmadığı için halk Ramazan ayında iftarlarını sıcak sularla açıyor. Halk bu arada bir yudum soğuk suya muhtaç durumda şimdi. Eğer rejim içme sularını daim şekilde keserse ileride bölgede büyük sorunlar da yaşanabilir. Esed güçleri bir aydan bu yana Hacer el Esved'in içme suyunu kesmiş durumda, halk temiz içme suyuna muhtaç."

Seyid, ülkedeki iç savaştan önce bölgenin nüfusunun 600 bin civarında olduğunu kaydederek, şimdi ise Hacer el Esved'de çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 20 bin civarında kişinin kaldığını söyledi.,

AA



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs