En Sıcak Konular

Kahramanmaraş Milletvekillerinden sağduyu çağrısı

14 Temmuz 2014 13:46 tsi
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri, illerinde bir grup vatandaşın Suriyeli sığınmacılarla yaşadığı gerginlik üzerine, hemşehrilerine sağduyu çağrısında bulundu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen pazar günü meydana gelen olayların herkesi derinden üzdüğünü söyledi.
 
Olayların Kahramanmaraş halkına mal edilmemesi gerektiğine işaret eden Güvenç, "Çünkü, Kahramanmaraş’ın maneviyatı yüksek halkı her zaman mağdurun, mazlumun yanında yer aldığı gibi, Suriyeli muhacir kardeşlerinin yanında yer almış, onlara sahip çıkmıştır, çıkmaya da devam edecektir" dedi. Güvenç, şöyle konuştu:
 
"Mekkeli müşriklerin zulmünden Medine’ye hicret eden Peygamberimiz ve ashabına Medineli müminler sahip çıkıp, nasıl ensar olma şerefine sahip olduysa, Maraş’ın kahraman halkı da Esed’in zulmünden kurtulmak için şehrimize hicret eden Suriyeli kardeşlerine sahip çıkarak ensar olma şerefine ermiştir. Bu bağlamda Maraş bir ensarlar şehridir. Müminliğin gereği budur. Müminler ancak kardeştir.
 
Çanakkale şehitliğinde çok sayıda Halepli, Şamlı şehit, şehit Mehmetçiklerimizle yan yana yatmaktadır. Kurtuluş Savaşı'nda Pakistanlı, Hindistanlı, Afganistanlı Müslüman kadınların kollarındaki bilezikleri, ziynet eşyalarını Osmanlı devletine yardım olarak göndermesi ümmet bilincindendir ve hiçbir zaman unutulmamalıdır. Suriyeli kardeşlerimizden yanlış yapanlar varsa, devlet olarak gereken yapılır, hiç kimse durumdan vazife çıkarmamalıdır. Hiç kimsenin Maraş’ın imajını bozmaya, dışarıda yanlış tanınmasına sebep olmaya hakkı yoktur. Şehrimizde bir yabancı düşmanlığı varmış algısı, Maraş halkına yapılacak en büyük haksızlıktır. Maraşlı olarak hep birlikte şehrimize sahip çıkalım, gençlerimize sahip çıkalım, provokatörlere fırsat vermeyelim."
 
 "Suriyeli kardeşlerine sahip çıkıyorlar"
 
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar da ilinde şu ana kadar hiçbir sıkıntı yaşanmadığını, bu olayları bir grubun özellikle yaptığını düşündüğünü belirterek, "Çünkü Maraş, maneviyata çok önem, değer veren bir ilimizdir. Edebiyatçıların, şairlerin çıktığı, duygu yoğunluğunun yaşandığı bir yerdir. Zor durumda kalmış Müslüman kardeşlerine böyle bir şey düşüneceklerini hiç zannetmiyorum. Bunun altında başka şeyler olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
Maraşlının zor durumdaki kardeşlerine bu şekilde davranmayacağına işaret eden Kaçar, şunları kaydetti:
 
"Zaten ilk günden beri de Suriye'li kardeşlerine sahip çıkıyorlar, har türlü maddi ve manevi desteği veriyorlar, bundan sonra da öyle olacağını düşünüyorum. Maraşlı bugüne kadar kardeşlerine sahip çıkmış, bağrına basmış, her türlü sıkıntısını birlikte yaşamış, paylaşmıştır. Şu süreçte, özellikle Cumhurbaşkanlığı sürecinde bir kışkırtma olmuştur diye düşünüyorum. Vatandaşlarımız Suriyeli kardeşlerine bugüne kadar kucaklarını açmışlar, sahip çıkmışlardır, bundan sonra da sorun çıkacağını zannetmiyorum."
 
Kaçar, "yürüyüş yapan grubun sosyal medya üzerinden örgütlendiğine" ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine, "Biliyorsunuz, zamanında ağaç kesiliyor diye de bütün ağaçları yaktılar; bunları hep birlikte yaşıyoruz" dedi.
 
İş dünyası ve STK'lardan sağduyu çağrısı
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç,  Kahramanmaraş'ın Suriyelilere gösterdiği insanlığın örnek olduğunu söyledi.
 
Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin ülkenin kadim medeniyetinin bir parçası olduğunu vurgulayan Erkoç, "Çanakkale başta olmak üzere birçok cephede bizimle omuz omuza çarpışarak şehit olmuşlar. Suriyelilere gereken ilgiyi gösterdik, bundan sonra da göstereceğiz. Mübarek ramazan ayında Suriyelilere desteğimizi artırarak devam ettireceğiz" dedi.
 
Kentin huzurunu bozan Suriyelilerin sınır dışı edildiğini hatırlatan Erkoç, bu konuda en ufak bir müsamahanın olmayacağı ifade etti.
 
Halkı rahatsız eden Suriyelilerin güvenlik güçlerine bildirilmesini isteyen Erkoç, şunları kaydetti:
 
"Vatandaşlarımızı rahatsız edenlerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşımızın hakkını sonuna kadar korur ve onların mağdur olmalarını istemeyiz. Provokasyonlara açık olan olaylara halkımızın itibar etmemelerini diliyorum. Vatandaşlarımız provokatörlere alet olmasın. Ramazanın güzelliği içerisinde vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum."
 
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük de Suriyelilerin ülkelerindeki zulümden kaçarak Türkiye'ye sığınan mağdur ve mazlum insanlar olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin onlara kucak açtığını anımsatan Karaküçük, Suriyelilerin hataları varsa onların da kendilerine çeki düzen vermesi gerektiğini belirtti.
 
Ramazanın rahmeti, bereketi, birlik ve beraberliğinin sadece sözde olmaması gerektiğini dile getiren Karaküçük, "Halkımıza sağduyuyu çağrısında bulunuyorum. Sonuç olarak misafirperver ve anlayışlı olmamız gerekiyor. Bunları ramazanın rahmet, bereket ve mükafatı açısından yapmamız gerekiyor. İnşallah böyle gerginliklerin yaşanmamasını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.
 
Baro Başkanı Metin Doğan ise kentte bazı münferit grupların gerçekleştirdiği eylemi şiddetle kınadıklarını söyledi.
 
Bu tür eylemlerin kardeşlik hukukuna zarar verdiğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti:
 
"Rahmet ve merhamet ayı ramazanda Suriyeli misafirlerimize karşı yapılan bu eylem ve protestoların kültürümüzle bağdaşmadığını düşünüyoruz. Bunlar, kahraman halkımızın düşüncelerini yansıtmaktan çok uzaktır. Kentimizin kahraman insanları misafirperverdir ve kardeşliğin ne demek olduğunu iyi bilirler. Halkımızın Suriyeli muhacirlere sahip çıkmaya devam edeceğini düşünüyorum. Bir takım karanlık güçlerin gençleri organize edip Suriyeli kardeşlerimize saldırtması, insanlıkla bağdaşmayan bir hareket tarzıdır. Kahramanmaraş'ın huzurunu bozma amaçlı bu tür eylemleri onaylamamız mümkün değildir. Halkımızın da bu tür olayları hoş karşılayacağını sanmıyoruz. Bu tür provokasyonlara halkımızın itibar etmemesini istiyoruz."
 
Olayları organize edenlerin biran önce ortaya çıkarılarak adalet önünde hesap vermesi gerektiğine işaret eden Doğan, bunda da devletin muvaffak olacağını sözlerine ekledi.
 
İslam Dünyası Dayanışma Platformu sözcüsü Haki Demir de iki ülkenin halkının karşılaştırılmasına fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.
 
Kentteki Suriyelilerin halkla intibak ettiğini dile getiren Demir, "Türkçe'yi öğrendiler ve bizim yapmamız gereken elimizden geldiğince yardımcı olmaktır. Toplumlarda bazı sıkıntılı insanlar olabiliyor. Bunlara da fırsat vermemek gerekiyor. Bu insanların Suriye'deki zulümden kaçmaktan başka çareleri de yoktu. Özellikle de çoğunlukla gelenler kadınlar, ihtiyarlar ve çocuklardan oluşuyor. Bunlara bir şekilde kucak açıp sorunlarıyla ilgilenmemiz gerekiyor."
 
Saçaklızade Vakfı Başkanı Ali Demirdöven ise misafirlere en iyi şekilde ikramda bulunup baş tacı etmek gerektiğini söyledi.
 
Suriyelilerin ülkelerinde yaşanan zulümden kaçarak Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Demirdöven, "Savunmasız bu insanlar bize sığınmışlar. Bize sığınan kim olursa olsun bağrımıza basmalı, onlara misafirperverliğimizi göstermeliyiz. İslam hep yapıcı, kucaklayıcı ve affedicidir" dedi.
 
Çanakkale Şehitliğinde çok sayıda Suriyelinin mezarının bulunduğunu ifade eden Demirdöven, şöyle konuştu:
 
"Bundan yaklaşık bir asır önce gelmişler, Çanakkale'de bizimle omuz omuza savaşmışlar, ülkemizin kurtuluşunda bizlere yardımcı olmuşlar. Bunları bilerek hareket etmemiz gerekiyor. Bize yakışan da budur. Savaşla zulümle hiçbir yere varılmıyor. Her zaman zulümlerin sonu hüsran oluyor."
 
Ramazanda yaşanan olayın üzüntü verici olduğunu dile getiren Demirdöven, karınlarını doyuracak ekmek bulamayan annelerin çocuklarına çocuğuna süt veremediğine şahit olunduğunu, millete yakışanın da Suriyelilere yardımcı olmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.
 
Kahramanmaraş'ta dün sosyal medya üzerinde örgütlenip toplanan bir grup Suriyeli vatandaşların ev, iş yeri ve araçlarına zarar vermiş, polis, gruba müdahale etmişti.

aa

 

Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,532 µs