En Sıcak Konular

Zehirli oyuncaklara sert tedbir

31 Ağustos 2007 15:44 tsi
Zehirli oyuncaklara sert tedbir Çin hükümeti 'zehirli oyuncak' krizinin ülkenin uluslararası ticaret piyasalarındaki imajını etkilememesi için harekete geçti.

Çin hükümeti 'zehirli oyuncak' krizinin ülkenin uluslararası ticaret piyasalarındaki imajını etkilememesi için harekete geçti. Sağlığa zararlı oyuncak ürettiği tespit edilen fabrikalar kapatıldı, ihracat ve üretim lisansları iptal edildi.

Oyuncak krizinde gelinen son noktayı CNN TÜRK'e anlatan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sun Guoxiang, "Türkiye'de de zehirli oyuncak olabilir" uyarısında bulundu.

ABD'de milyonlarca Çin malı oyuncağın toplatılmasıyla başlayan kriz sürüyor. Çin hükümeti krizin önüne geçebilmek için özel bir çalışma grubu oluşturdu. Zehirli oyuncak ürettiği tespit edilen firmaların lisansları iptal edildi, fabrikalar kapatıldı.

Büyükelçi Guoxiang, zararlı bulunan oyuncakların Çin'in toplam üretiminin binde biri olduğu söyledi.

Guoxiang, "Çin'de yılda 22 milyar oyuncak üretiliyor. Piyasadan toplatılan oyuncakların sayısı ise 20 milyon. Arada büyük fark var. Ancak tabii ki bu çocukları ilgilendiren bir sorun olduğu için en sert tedbirleri aldık ve uygulamaya devam ediyoruz" dedi.

Guoxiang ayrıca Türkiye'de de zararlı oyuncaklar olabileceğine dikkat çekti ve hem tüketicilere hem de Çin'den oyuncak ithal eden firmalara uyarılarda bulundu.

"Kesin bir bilgimiz yok ama Türkiye'de de bu tip zararlı oyuncaklar olabilir. Benim ailelere tavsiyem çocuklarına aşırı ucuz oyuncak almasınlar" diyen Guoxiang, "En ucuz her zaman en iyi değildir. Türk ithalatçı firmalar da Çin'in tanınan, büyük oyuncak üreticileriyle çalışmalı. Piyasada bilinmeyen, lisansı olmayan firmalardan sırf ucuz diye mal almamak gerekiyor" diye konuştu.

Bu arada il müdürlüklerine yazı gönderen Sağlık Bakanlığı da hastanelerde oyuncakların neden olduğu sorunların istatistiklerinin tutulmasını istedi.

Hastaneler bundan sonra çocuğun ismi, yaşı, oyuncağın adı ve kaza şeklini kaydedecek.

Haber10



Bu haber 238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,056 µs