iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

DTP’nin şahinleri neye hizmet ediyor?

31 Ağustos 2007 15:28 tsi
DTP’nin şahinleri neye hizmet ediyor? DTP Genel Merkezi’nden yapılan TSK’ya yönelik açıklama dikkat çekici. iyibilgi DTP’nin çıkışını Ankara’yı en iyi bilen gazetecilerden Şamil Tayyar ile konuştu. iyibilgi özel

22 Temmuz seçimleri öncesinde belki de en umut verici gelişme DTP yönetiminin bağımsız olarak seçimlere girip Meclis’te yer alacaklarının belli olmasıydı. Seçimler oldu ve DTP’li vekiller meclise girdi, üstelik uzlaşma mesajları vererek.

Bu gelişmenin Türkiye’yi rahatlatacak bir adım olduğu muhakkak. Seçimler öncesinde MHP ve DTP’nin karşı karşıya gelebileceği endişesi hakimdi ancak özellikle Devlet Bahçeli’nin ilk günlerdeki sağduyulu tutumu bu endişeyi ortadan kaldırdı. Elbette DTP yönetimi de uzlaşma yönünde olumlu mesajlar verdi. DTP’li vekiller milli maçlara gitmekten, şehit cenazelerine katılmaktan bahsetti, sorunlarımızı birlikte demokratik bir şekilde çözmeliyiz mesajı verdi. Bu olumlu gelişme tüm Türkiye tarafından dikkatle ve beğeniyle izlendi. Ta ki dün DTP Genel merkezi’nden yapılan “TSK kimyasal silah kullanıyor” açıklamasına kadar.

Bu açıklamanın Türkiye’nin huzuruna hizmet etmeyeceği açık. DTP’nin siyasi geleceğine de. Çünkü Güney Doğu seçmeni AK Parti’ye yönelerek artık daha fazla sorun istemediğini ortaya koydu. DTP seçmenin verdiği bu mesajı algılamadı mı? İşte bu açıklamayı ve hedefini Star gazetesi Ankara temsilcisi Şamil Tayyar ile konuştuk.

DTP’li vekiller 22 Temmuz sonrasında uzlaşıya dönük açıklamalar yaptılar, ancak dün Genel Merkez’den yapılan “TSK kimyasal silah kullanıyor” şeklindeki açıklama Türkiye’deki normalleşmeye pek hizmet ediyor gibi gözükmüyor. DTP neden böyle bir çıkış yaptı?

DTP çok homojen bir yapıda değil. Önce bunu vurgulamak gerekiyor. Örneğin uzlaşmaya yönelik açıklamalar Meclis’te bulunan DTP’li vekillerden geliyor. Ama TSK ile ilgili bu açıklama genel merkezden geldi. Genel Merkez’den gelen açıklamalara dikkat etmek gerekiyor. Apo’ya atfen bir demeç yayınlandı geçtiğimiz günlerde bir gazetede… Sırrı Sakık’ın uzlaşmaya dönük açıklamalarına gereksiz işler dediler. Parti içinde de tabanda da uzlaşıya dönük bu açıklamaları doğru bulmayan marjinaller var. Yani birisi inşaata tuğla koyarken diğeri yıkmaya çalışıyor.

Güvercinler ve şahinler ayrımı diyorsunuz yani…

Evet, DTP içerisinde ayrım yapmak gerekiyor. Uzlaşma yanlılarını, yani güvercinleri desteklemek onların elini güçlendirmek gerekiyor. DTP içindeki ılımlı yapıyı marjinalleştirmemeli. Olumlu adımlara olumlu mesajlarla yanıt vermek gerekiyor. Ama askerden gelen mesajlar DTP içindeki şahinleri güçlendiriyor.

DTP’nin şahinleri neden gerilimi tırmandırıyor?

Hatırlayın, seçimlere birkaç gün kala Leyla Zana “eyalet sistemini getirin adını Kürdistan koyun” demişti. O gün kendime şunu sordum: Leyla Zana’nın bu çıkışı kime yarar sağlamış olabilir dedim. DTP’ye yarar sağlamadığı ortada. DTP’li birisinin yaptığı çıkış o gün MHP’nin elini güçlendiriyordu. Bunalım politikaları kimin işine yarıyor ise bu süreci sürdürüyor. Bunalım DTP içindeki şahinlerin de işine yarıyor.

www.iyibilgi.com

İlgili analiz
DTP neden askeri siyasete çekiyor?



Bu haber 3,464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,037 µs