En Sıcak Konular

Demirtaş farklı inanç gruplarının temsilcileriyle görüştü

13 Temmuz 2014 15:46 tsi
Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, Ermeni, Süryani, Rum ve Yahudi inanç gruplarının temsilcileriyle biraraya geldi.

 Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu ülkede bir Müslüman, Yahudi'ye 'kardeşim' diyemiyorsa bir Türk, Ermeni'ye, Süryani'ye, Alevi'ye 'kardeşim' diyemiyorsa yürekten kardeşçe hissiyatlar besleyemiyorsa birlikte yaşam her gün daha zora girecektir" dedi.

Demirtaş, Ermeni, Süryani, Rum ve Yahudi inanç grupları temsilcileriyle Beyoğlu'nda basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Bugün İstanbul'da farklı kimlikten inanç temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirten Demirtaş, "Belki kimliklerimiz, inançlarımız farklıydı ama ortak paydalarımız; birlikte yaşam, özgürlük, demokrasi ve kardeşlik üzerine kuruluydu" diye konuştu.

Demirtaş, emeğe saygının bulunduğu, kadın özgürlüğüne bakış açısının aynı olduğu toplulukla bir tartışma yürüttüklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Benim için son derece keyifli, verimli, öğretici bir toplantı oldu. Bu ülkede bir Müslüman, Yahudi'ye 'kardeşim' diyemiyorsa bir Türk, Ermeni'ye, Süryani'ye, Alevi'ye 'kardeşim' diyemiyorsa yürekten kardeşçe hissiyatlar besleyemiyorsa birlikte yaşam her gün daha zora girecektir. Biz birlikte yaşayacaksak ve bir adaletten, özgür bir toplumdan söz edeceksek tek bir kimliği, inancı bile asla dışlayamayız, siyaset dilini bunun üzerine kuramayız. Bütün kimliklerin eşit olduğunu savunan bir devlet, yönetim modeli inşa etmek zorunda olduğumuzu bu seçim kampanyasında özellikle vurgulamamız gerektiğine inanıyorum."

Toplantıya katılanların geçmişe, şimdiye ve geleceğe dair düşünce ve önerilerini kendisiyle paylaştığını aktaran Demirtaş, birçok konuda benzer düşünmenin geleceğin Türkiyesi açısından önemli olduğunu söyledi.

"Tekçi, ırkçı, ötekileştirici" söylemlerin bu kampanyada asla kullanılmamasını istediklerini vurgulayan Demirtaş, toplumun şiddet ve kavgadan çok çektiğini, halkın bunu istemediğini dile getirdi.

Demirtaş, yoksulluğun Türkü, Kürdü, Ermenisinin olmadığına dikkati çekerek, "İşsizin Süryanisi yok, kadını, erkeği, genci yok. Hepimiz bütün ezilenler olarak ilk defa devletin yönetimine talip olmuşken hep birlikte bu mücadeleyi sırtlanalım, omuzlarımıza bu yükü eşitçe dağıtalım. Bugünkü toplantı buna güç veren bir toplantı olmuştur" diye konuştu.

Ankara'da dün Alevilerle, bugün İstanbul'da Ermeni, Süryani, Yahudi ve Rum kardeşleriyle bir araya geldiğini, akşam da Müslüman kardeşleriyle iftar yapacağını anlatan Demirtaş, "İşte Türkiye budur. Türkiye önüne, geleceğe bakacaksa bütün bu kardeşçe bir arada yaşaması gereken toplumların derdini, sorununu çözerek ilerlemek zorundadır" dedi.

Demirtaş, "Seçilseniz de seçilmeseniz de toplantının sizin nezdinizde somut adımları ne olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"En somut kazanım, ezilmişliğe karşı birlikte siyasi mücadele yürüteceğiz. Yoksulluğa, işsizliğe karşı birlikte siyasi mücadele yürüteceğiz. Bu, tek parti altında yürüteceğiz anlamına gelmiyor. Lütfen böyle anlaşılmasın ama el ele, omuz omuza demokrasi güçleri olarak burada düşmanlığı geliştirmeye çalışanlara inat, bizi birbirimize düşman etmeye çalışanlara inat, yeni bir toplumu bu pratik adımlarla inşa edeceğiz. Bundan daha büyük bir kazanım olamaz, daha somut bir ilerleme olamaz. Bu toplantı elbette ki bu minvalde yapılmış ilk toplantı değil ama bir cumhurbaşkanlığı vesilesiyle yapılıyor olmasıdır bu toplantıyı bu kadar önemli kılan."

AA



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,675 µs