En Sıcak Konular

İsrail'den Gazze'ye kara operasyonu

13 Temmuz 2014 12:18 tsi
İsrail'den Gazze'ye kara operasyonu İsrail donanmasına bağlı komandolar bu sabaha karşı Gazze Şeridi'nin kuzeyine kara operasyonu düzenledi. Kısa süreli operasyonun, bölgedeki bir roket fırlatma mevkisini hedef aldığı belirtildi.

İsrail ordusu geri püskürtüldü ve 4 İsrail askeri yaralandı. Filistin halkı üzerinde baskı kurmak isteyen İsrail ordusu, ateşlediği füzeler ile 'Derhal evlerinizi terk edin' yazılı notları dağıtmaya devam ediyor.

İsrail radyosundan yapılan açıklamaya göre İsrail ordusu Gazze'ye ilk kara operasyonunu başlattı. Denizden karaya ilerleyen birlikler, öncelikle Hamas'ın füzelerini ateşlediği noktayı hedef aldı.

İsrail ordusu sözcüsü, operasyonu ilk etapta sınırlı olarak yürüteceklerini belirtti.

Çatışmada dört komandonun hafif şekilde yaralandığını ifade eden ordu sözcüleri, son durumu Twitter üzerinden açıkladı.

4 İSRAİL ASKERİ YARALANDI

Gazze'de, İsrail deniz komandolarıyla İzzeddin Kassam Tugayları arasında çıkan çatışmalarda, 4 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bu gece İsrail ordusuna ait özel bir güç, uzun menzilli füzelerin atıldığı bir tesise baskın düzenledi. Baskınla hedef vurulurken, karşı taraftan ateş edilmesi üzerine çıkan çatışmada 4 asker yaralandı" dedi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın gece yaptığı basın açıklamasında; "Kassam Tugayları'na bağlı özel bir grup, Siyonist deniz kuvvetlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Sudaniye bölgesi sahiline askeri birlik indirme girişimini fark etmiş ve onlarla çatışmaya girmiştir" ifadeleri yer almıştı.

Gece TSİ 01:30'a dek iki taraf arasında çatışmaların sürdüğünü belirten görgü tanıkları, Sudaniye bölgesinde peş peşe yoğun patlama seslerinin geldiği ifade ederken, deniz çıkartma operasyonuna İsrail hücumbotları ve savaş helikopterlerinin katıldığını vurgulamıştı.

Görgü tanıkları ayrıca, denizden işgale karşı direnen Filistinliler'e, ağır makineli tüfekler, füze ve roketlerle saldırıldığını ifade ederken, Filistinli direnişçilerin İsrail deniz komandolarına hafif makineli tüfek, havan topu ve RPG roketleriyle karşılık verdiğini bildirmişti

Gazze'deki bir güvenlik yetkilisi, sahil şeridindeki çatışma bölgesi üzerinde, İsrail'in 20'den fazla insansız hava aracının uçtuğunu söylemişti.

"EVLERİNİZİ TERK EDİN" TEHTİDİ

İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzey bölgelerine "hava saldırısı yapılacağı" uyarısının yer aldığı broşürlerle, bölge halkından "evlerini boşaltmalarını talep ettiği" bildirildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait uçaklar, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya beldesine broşür attı. Söz konusu broşürlerde, "İsrail'e yönelik roketlerin atıldığı bölgelerin hava saldırısına maruz kalacağı" ve ordunun Beyt Lahya'daki bazı bölgelerin tahliye edilmesini talep ettiği kaydedildi.

"Beyt Lahya sakinlerine askeri bildiri" başlıklı broşürlerde, şu ifadelere yer verildi: "İsrail ordusu, topraklarına yönelik roketlerin atıldığı bölgelerdeki 'terör unsurları' ve ona ait altyapıları vurmak için şiddetli bir hava saldırısı düzenleyecektir. Söz konusu bölgeler; El-Atatra'dan Es-Selatin Sokağı ile Cebaliye Kampı'nın doğu ve batı bölgeleri. Güvenliğiniz için evlerinizi boşaltmalı ve aşağıdaki yolları kullanarak Cebaliye'nin güneyine gitmelisiniz."

İsrail ordusunun bölge halkına "zarar vermek istemediği" öne sürülen bildiride, "Bu operasyon kısa ve geçicidir. Kim belirtilen talimatları ihlal eder ve evini boşaltmazsa kendi ve ailesinin canını tehlikeye atmış olur. Biz uyardık, sorumluluk kabul etmiyoruz" şeklinde tehditler yer alıyor.

33'Ü ÇOCUK 165 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 33'ü çocuk, 16'sı kadın 165 kişinin hayatını kaybettiği, bin 85 kişinin de yaralandığı açıklandı. Gazze Şeridi'nde görevini fiili olarak yürüten eski Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre ilk belirlemelere göre, 33 çocuk ve 16 kadının hayatını kaybettiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 165'e yükseldiğini, bin 85 kişinin ise yaralandığını söyledi. Kudra, yaralılar arasında durumu kritik olanların da bulunduğunu kaydetti.

"Yahudi Sesi" isimli internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Gazze'den atılan füzeler nedeniyle 11'i füze şarapneli isabet etmesi, 36'sı sığınaklara kaçarken düşmeleri, 6'sı alarm sesinden kaynaklanan trafik kazası ve 151'i panik sonucu olmak üzere 208 İsrailli yaralandı" ifadesine yer verilmişti. Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından Pazartesi günü Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.


yenisafak.com.tr

Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,516 µs