En Sıcak Konular

Irak petrolleri için kritik adım

13 Temmuz 2014 10:19 tsi
Irak petrolleri için kritik adım Dünyanın en önemli enerji koridorlarından biri haline gelen Türkiye, bu alana yönelik yatırımlarını artırıyor.

Türkiye, Ceyhan ve Karapınar’da kuracağı iki ayrı ihtisas bölgesi ile enerji terminali olma nedefine bir adım daha yaklaşacak. Ceyhan, Irak petrolleri için kritik önem taşıyacak. Karapınar ise güneş enerjisi yatırımlarının merkezi olacak.

Dünyanın en önemli enerji koridorlarından biri haline gelen Türkiye, bu alana yönelik yatırımlarını artırıyor. İki ihtisas bölgesi ile Türkiye enerji terminali olma hedefine bir adım daha yaklaşacak. Bu kapsamda öncelikli olarak Azerbaycan ve Kuzey Irak petrollerinin uluslararası piyasalara açılmasında kritik rol oynayan Ceyhan için özel enerji bölgesi kuruluyor. Yine Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile Türkiye dünyanın güneş enerjisi yatırımlarında en önemli merkezlerden biri haline gelecek. Her iki bölge ile Türkiye’de enerji sektörüne yönelik hem yerli hem de yabancı yatırımların katlanması bekleniyor. Enerji merkezli olmasa da Filyos Endüstri Bölgesi de yanındaki Türkiye’nin en büyük liman projesi ile birlikte bölgenin en önemli lojistik üstlerinden biri haline gelecek.

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin, Ortadoğu petrol ve doğalgaz rezervleri, uluslararası enerji boru hatları ve İskenderun limanına olan yakınlığı ile enerji sektörü için önemli bir yatırım alanı olacağı düşünülüyor.

Kamulaştırmaya 22 milyon

 1341 hektar büyüklüğündeki bölge 2007 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmişti. Bölgenin kamulaştırmasına yönelik çalışmalar devam ederken, kamulaştırılması gereken şahıs arazilerinin yaklaşık yüzde 95’inin işlemi tamamlandı. Bugüne kadar 22 milyon 143 bin TL kamulaştırma harcaması yapıldı. Bölgede yer alan Hazine arazilerinin yaklaşık 550 ha alanın 360 hektarlık kısmı endüstri bölgesi olarak kullanılmak üzere Milli Emlak Genel Müdürlüğünce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 2013 yılı itibariyle 2 yıl süre ile ön yer tahsisi yapıldı.

Güneş için 4.5 milyon TL ot parası

Güneş enerjisi potansiyeli bakımından birçok ülkeye kıyasla oldukça avantajlı durumda olan Türkiye’de, güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarının cazip hale getirilmesi amacıyla önceki yılın eylül ayında Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı ile Karapınar, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi. 5.958 hektar büyüklüğünde bulunan bölgenin mera vasfının kaldırılması için 2013 yılında 4 milyon 520 bin TL ot bedeli ödendi. Bölge içerisinde kalan parseller Maliye Bakanlığı’nca, Sanayi Bakanlığı’na endüstri bölgesi olarak kullanılmak üzere 2013 yılı itibarıyla 2 yıl süre ile ön yer tahsisi yapıldı.

YATIRIMCININ GÖZ BEBEĞİ

8 Eylül 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen 606 hektar büyüklüğündeki Filyos Endüstri Bölgesi’nin de yanı başında Türkiye’nin en büyük liman projesinin bulunması, geniş hinterlanda sahip olması, lojistik üs olma imkanı açısından yatırımcılar için önemli bir alan olarak değerlendiriliyor.

Star

Bu haber 1,086 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs