En Sıcak Konular

Siyaset bilimcilerden tam not

13 Temmuz 2014 09:25 tsi
Siyaset bilimcilerden tam not Siyaset bilimciler; AK Parti’nin Köşk adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sunumunu ve Yeni Türkiye’nin ufkunu çizdiği ‘2023 Manifestosu’nu yorumladı.

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın Vizyon Belgesi’ne siyaset bilimcilerden tam not: Sorunların nasıl çözüleceğini ortaya koyuyor. Her şeyiyle tutarlı bir program. Şimdiden işi bitirdi, yeni reformların sinyalini verdi.

2071’E KADAR GÖTÜRÜR

Prof. Dr. Yılmaz Bingöl (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi):
Cumhuriyet tarihinde ilk kez adaylar sunumlarla, vizyon belgeleriyle kendilerini halka anlatmaya çalışıyor. Sunumda yapılan Yeni Türkiye vurgusu Başbakan Erdoğan’ın karakterine uygun. Çünkü eski Türkiye tekçiydi. ‘Yeni Türkiye’ temasında farklılıklar ve farklılıklara saygı dikkat çekiyor. Başbakan, devletin kılcal damarlarına kadar girmiş olan her türlü çeteyle mücadele vurgusu da yaptı. Baştan sona tutarlı bir program. Çözüm süreci ve yeni bir anayasa konusu da iyi işlenmiş. Çünkü bunların çözülmesi Türkiye’yi hedef olarak belirlenen 2023, 2053 ve 2071’li yıllara götürebilir. Bence Başbakan şimdiden işi bitirdi.

‘YARI BAŞKANLIK’IN YOL HARİTASI

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yayman (Gazi Üniversitesi):
Başbakan, yeni Türkiye için 4 hedef gösterdi. Klasik parlamenter sistemin çizdiği çerçevenin dışında bir cumhurbaşkanı olarak görev yapacağını söyledi. Açıklanan vizyon belgesi aynı zamanda yarı başkanlık sisteminin yol haritasını gösteriyor. Türkiye’nin sorunlarının nasıl çözüldüğü, önümüzdeki sorunların nasıl çözüleceğini ortaya koyuyor.
 
FERSAH FERSAH ÖNDE BİR SUNUM

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı (ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı):
Başbakan Erdoğan, ana başlıklarıyla çok yerinde ve doyurucu bir sunum yaptı. Türkiye’nin demokrasi içinde kalacağının altını çizdi. Seçilmesi durumunda reformlar yapacağının sinyalini verdi. Diğer adaylarının toplantılarıyla karşılaştırdığımızda, Başbakan’ın sunumu fersah fersah önünde.

EVRENSEL BİR ÇERÇEVE ÇİZDİ

Can Paker (TESEV Yönetim Kurulu Başkanı):
Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı olması durumunda Türkiye yeni bir platforma geçecek. Bunun sinyallerini gördük. Vizyon belgesi içerik olarak da çok iyiydi. Başbakan çok evrensel bir çerçeve çizdi. Bugüne kadar nasıl gelindiğini ve bundan sonra nasıl devam edeceğini adım adım anlattı. Çözüm sürecine ve yeni anayasa vurgusu yapıldı. Çok tatmin edici bir konuşma oldu. Milleti öne çıkardı; kutsal devlet değil,  kutsal birey vurgusu yaptı. Bu çok önemli bir söylem.

Akşam
 



Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs