En Sıcak Konular

''Peşmergeyi çekmesini istiyoruz''

11 Temmuz 2014 20:05 tsi
Irak Petrol Bakanlığı, peşmergenin, Kerkük ve Musul'da ele geçirdiği petrol kuyularından çekilmesini istedi.

Petrol Bakanlığından yapılan açıklamada, peşmergenin kuyuları kontrolüne alması kınandı ve " Peşmerge çekilmezse sonuçları kötü olur. Akıllı Kürt kardeşlerimizden peşmergeyi çekmesini istiyoruz.Petrol kuyularının kontrolü,  Irak ordusuna bırakılmalıdır. PeşmergeIrak ordusuna yardım ederek terörist gruplara karşı koymalıydı. Bu durumu kendi çıkarlarına dönüştürmemeliydi" denildi.

Açıklamada ayrıca, peşmergenin ele geçirdiği petrol kuyularında çalışan Arap işçileri kovduğu öne sürüldü.

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sözcüsü Sefin Dizayi, merkezi Bağdat hükümetine bağlıPetrol Bakanlığının açıklamasına cevap verdi. Dizayi, açıklamayı komik bulduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Çünkü hakikatte biz akıllıyız. Irak'ı bugünkü ağır şartlarla yüz yüze bırakanlar biz değiliz. Petrol kuyuları, peşmergenin eline geçtikten sonra hiçbir Arap işçi, işten çıkarılmadı. Bunlar, asılsız iddialardır. Biz şovenist siyaseti takip edenlerden değiliz. Hiçbir zaman da bunu yapmayız."

Doğal Kaynaklar Bakanlığı uyardı

Bu arada IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) satışını gerçekleştirdiği petrolden elde edilen gelirden hakettikleri payın verilmemesi durumunda olayı yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Bakanlığın resmi sitesinde yapılan açıklamada, Irak Anayasası'nın 112. maddesine göre Kürt bölgesinin, petrol satışı gelirinden yüzde 17'lik bir payı olduğu hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Irak  Petrol Bakanlığı'nınpetrol satışından elde ettiği gelirden Kürdistan bölgesinin payı verilmelidir. Federal Irak Hükümeti, gelirleri anayasaya göre dağıtmadığı takdirde, gerekli mercilere başvurulacaktır. Zira Kürdistan bölgesinin anayasal her türlü hakkı çiğnenmiştir. Söz konusu satışlar ve gelirin paylaşımı, Kürdistan bölgesi hükümetinin rızası dışında gerçekleşmiştir."

SOMO'dan petrol satın alan şirketlerin de uyarıldığı açıklamada, "Petrolü satın alanlar veya satışına kolaylık sağlayanlar, Kürdistan bölgesi hükümetinin haklarını çiğnemiş sayılırlar. Şayet alıcılar, satış bedelinden yüzde 17'lik payı, Kürdistan bölgesine vermezse anayasaya göre, hak ihlalinde bulunmuş olurlar" ifadelerine yer verildi.

aa

Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,991 µs