En Sıcak Konular

İstanbul'da su kesintileri başladı

11 Temmuz 2014 14:49 tsi
Beklenen yağışların gelmemesi sonrasında düşan baraj doluluk oranları İstanbullular'a su kesintisi olarak yansımaya başladı.

Kış ve ilkbaharın kurak geçmesi sebebiyle barajlardaki doluluk oranının 50 yılın en düşük seviyesine gerilediği İstanbul’da su kesintileri artmaya başladı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) sitesinde arıza adıyla duyurulan kesintiler, barajlardaki doluluk oranının yüzde 22,18’e düşmesinden kaynaklanıyor. Son zamanlarda suların sık sık kesilmeye başladığını dile getiren vatandaşlar, İSKİ’nin zorunlu tasarruf için kesinti yaptığını düşünüyor.

Zaman'da yer alan habere göre İSKİ’nin internet sitesinde verdiği barajların doluluk oranlarıyla ilgili grafikler, İstanbulluları bekleyen muhtemel sıkıntıları gözler önüne seriyor. Verilere göre İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın 6’sı, barajların ortalama doluluk oranı olan 22,18’in altında. Şimdilik diğer barajlara oranla daha iyi görünen Terkos ve Kazandere’nin de ortalamanın altında düşme riski söz konusu. Bunun yanı sıra 8 Temmuz’da İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarına verilen günlük su miktarında da farklılık var. Asya’ya verilen günlük su miktarı 938 bin 427 metreküp iken Avrupa’ya aktarılan su miktarı 1 milyon 804 bin metreküp olarak görünüyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun su sıkıntısı olmayacağına dair sözlerine rağmen birçok ilçede sular sistematik olarak kesiliyor. Üsküdar Ferah Mahallesi sakinlerinden A.C., son bir haftada birkaç kez suların kesildiğini belirtiyor. A.C., yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlatıyor: “Sular, internette belirtilen saatte gelmiyor. Aradığımızda ‘alt taraflara verildi, su var ama yukarılara çıkamıyor’ deniyor. Önce ‘arıza’ dediler daha sonra o duyuruyu da siteden kaldırdılar. Basınç düşüklüğünü, elektrik arızasını bahane gösteriyorlar. Her gün değişik bir şey yazıyorlar. Bir haftadır çeşitli bahanelerle kesintiler devam ediyor. Muhtemelen kuraklık olduğu için kesintilerle tasarruf yapmaya çalışıyorlar.” Tepkisini İSKİ’ye yönelten vatandaşların genel görüşü, İSKİ’nin tasarruf yaptığı yönünde. Ortak temenni ise kesintilerin daha fazla uzamaması.




İSKİ: KESİNTİNİN SEBEBİ TEKNİK ARIZA

İstanbul’da son günlerde sık yaşanan su kesintileriyle ilgili görüş bildiren İSKİ basın-yayın biriminden bir yetkili, sorunun bağlantı ve altyapı çalışmalarından kaynaklandığını savundu. Konuya yönelik şu bilgileri verdi: “Sokaklarda şebeke hatlarında ani meydana gelen su borusu patlamaları su kesintilerine yol açabiliyor. Kesintilerin uzun sürmesinin nedeni ise yaz aylarında su tüketiminin çok daha fazla olması. Yazın İstanbul’da 2,5 milyon metreküpten fazla su kullanılıyor. Tüketim fazla olunca da basınç düşüklüğü sebebiyle yüksek yerlerdeki konutlara su gitmeyebiliyor. Bun yünden su kesintisi uzayabiliyor.”

 



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,846 µs