En Sıcak Konular

Bakan Eker'den çözüm süreci açıklaması

10 Temmuz 2014 17:28 tsi
"Bu sorun bizim tek başına sorunumuz değil. Bu sorun bütün milletin sorunudur. Kendize, çevrenize sorun, bu sorundan canı yanan Türkiye'de ne kadar insan var? Bizim derdimiz bu sorunu çözmektir"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Milletin bizden beklediği bu meselenin çözümüdür. Milletin bizden beklediği artık Türkiye'de gözyaşının, kanın akmamasıdır" dedi.

Eker, TBMM Genel Kurulu'nda, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin bugüne kadar sorunu çözmek için uğraştığını ancak bir sonuç elde edemediğini vurgulan Eker, kendilerinin milletle mutabakat yaparak sorunu çözme uğraştıklarını ifade etti.

Yapılanın bu olduğunu vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

"Hepimiz şunu biliyoruz; 1920'lerden 1980'lere kadar aslında bir sorun var. Bu sorun dışarıdan pek görünmüyor belki. Ama için için büyüyor ve kanıyor. Bunu herkes bilir. Bölgede yaşayanlar da bölgenin dışındakiler de herkes bilir. 1985'ten sonra bu sorun açık kanamalı bir hale geldi ve açık kanamalı halde devam ederken onbinlerce insan hayatını kaybetti. 1985'ten itibaren bu açık kanamalı  yara bütün Türkiye'yi etkiledi. Soru sahibi milletvekillerimizin mensubu bulunduğu siyasi parti dahil olmak üzere iktidara gelen, hükümet eden, Türkiye'deki bütün partilerin denedikleri yöntemlerin hiçbirisi bu meseleyi olması gerektiği şekilde çözüme kavuşturmadı. Ne bir barış tesis edilmesine ne Türkiye'nin bu sorundan kurtulmasına hiçbirisi katkı sağlamadı. Bu sorun giderek büyüdü."

Bu sorunu tarihsel olarak milletin mutabakatıyla ve çok uzun bir süredir beklediği şekilde, barış içerisinde çözme iradesini ortaya koyduklarını vurgulayan Eker, bu girişimin aslında  bunun teşebbüsü ve adımı olduğunu kaydetti.

Mutabakatı milletle yaptıklarını dile getiren Eker, "Ne herhangi bir şahsın yaptığı beyanatla ne herhangi bir yerde sarfedilen bir sözle de yapmadık. Mutabakat milletle,  milletin bizden beklediği bu meselenin çözümüdür. Milletin bizden beklediği artık Türkiye'de gözyaşının akmamasıdır. Milletin bizden beklediği artık Türkiye'de kanın akmamasıdır" dedi.

- "Bizim derdimiz bu sorunu çözmektir"

Diyarbakır'daki kaç annenin çocuklarıyla ilgili başvurduğu sorusuna da Eker, şu yanıtı verdi:

"126'ya çıktı. Bunlar bir şey söylüyor. Bunlar diyor ki; biz artık evlatlarımızın cenazesini görmek istemiyoruz. Bunların içerisinde daha önce çocuğunu dağda kaybedenler de var. Bunların içerisinde yakınları cezaevlerinde olanlar da var. Bu sorun bizim tek başına sorunumuz değil. Bu sorun, bütün milletin sorunudur. Sizlerin içerisinde de muhalefet partisi, iktidar partisi, Türkiye'nin bütün vatandaşları, herkesin bir şekilde bir tanıdığı bu meseleden dolayı ya cezaevine girdi ya dağa gitti ya öldü ya öldürüldü ya yüreği yandı ya ocağı söndü. Ben size soruyorum. Bu sorunun cevabını bana vermek zorunda değilsiniz. Ama siz kendinize sorun. Kendinize, çevrenize sorun ki bu sorundan canı yanan Türkiye'de ne kadar insan var. Bizim derdimiz bu sorunu çözmektir."

Eker'in konuşması sırasında bazı muhalefet milletvekillerinin, "hikaye anlatıyor" demesi üzerine Eker, "Hikaye değil bu. Hikaye sizin sorunuz" karşılığını verdi.

- "Nezaketli davrandığımı biliyorum"

Bu arada TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a düşüncelerini 2 gündür söylediğini belirterek, "Ama, lütfen, İçtüzük'ün boşluklarından faydalanarak, boşluklarını kullanarak, sizin deyiminizle ve hepimizin katıldığı deyimle, yüce Meclise, gazi Meclis'e, büyük Meclis'e uygun davranalım" dedi ve ara verdi.

Aranın ardından Oktay Vural yerinden söz alarak, Bahçekapılı'ya konuşmasını hatırlatarak, "Orası cevap makamı değil, yönetim makamı. Bir parti grubunun tasarıya karşı olmakla ilgili tutumunu değerlendirme makamı değildir" karşılığını verdi.

Bunun üzerine Bahçekapılı, "Usul tartışması mı açmak istiyorsunuz" ifadesine sinirlenen Vural, "Sizi İçtüzüğü uymaya ve milletvekillerine, TBMM'ye ve parti gruplarına nezaketli davranmaya davet ediyorum" dedi.

Bahçekapılı ise İçtüzüğü uygulamaya çalıştığını vurgulayarak, "Nezaketli davrandığımı da  biliyorum, buna da inanıyorum" diye konuştu.

-"Bu tasarıya olumlu oy kullanacağız"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Burada terör tasarısını görüşüyoruz ama iktidar milletvekilleri, Plan Bütçe Komisyonu'nda terör estiriyor. Bir milletvekilinin başka bir milletvekilinin üzerine yürümediği anların olmasını çok temenni ettik ama burada barış konuşurken iktidar partisi milletvekillerinin komisyonda terör estirmesini kınıyorum" dedi.

Altay'ın, "Bu tasarıya olumlu oy kullanacağız. Tek amacımız var; barış istiyoruz, hemen istiyoruz, herkes için istiyoruz" sözlerini, CHP'li milletvekillerinin yanısıra, AK Parti'li ve HDP'li milletvekilleri de alkışladı.


Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,016 µs