En Sıcak Konular

IMF ve Dünya Bankası'na rakip geliyor

10 Temmuz 2014 14:19 tsi
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS ülkeleri Dünya Bankası ve IMF'ye rakip olacak yeni bir oluşuma gidiyor ve yaklaşık 100 milyar dolarlık bir ortak banka kuruyor

Brezilya, Rusya, Hindistan, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS grubu, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF)'ye rakip olacak bir banka kurmayı planlıyor. BRICS ülkeleri 15-16 Temmuz günü Brezilya'nın Fortaleza kentinde bir zirve gerçekleştirecek. Zirvenin ana maddesi BRICS ülkelerinin kuracağı "Yeni Kalkınma Bankası" olacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in de katılacağı zirvede, 100 milyar dolarlık kalkınma bankasının kurulması konusunda anlaşma imzalanacak.

Yeni kurulacak bankanın ABD ve Avrupa ülkelerinin öncülüğünde çalışan Dünya Bankası ve IMF'ye alternatif olması bekleniyor. Bankanın kurulması ile ilgili çalışmalar iki yıldan bu yana sürdürülüyordu.

Çin’in daha yüksek para koyup yönetimde etkin olma teklifi ve diğer beş ülkenin eşit oranda pay ve yetki sahibi olmaları ile ilgili alternatifler tartışılıyor. Bankanın merkezinin Moskova, Yeni Delhi, Şanghay ya da Johannesburg olması konusunda müzakere ediliyor. Brezilya merkez olma konusunda bir öneride bulunmadı.

Nakit olarak 50 milyar dolar sermaye belirlenirken, diğer kısım gerekli olması durumunda IMF’de olduğu gibi ülkelerden taahhütleri kadar talepte bulunulacak.

ABD ise gelişmelerden memnun değil. Dünya Bankası ve IMF’nin yeniden yapılanması yönünde 2010’da alınan kararlar Amerikan kongresinden geçemedi. BRICS kalkınma bankasının aktif hale gelmesi ile Rusya ve Çin’in 1945 sonrası ABD lehine oluşan dengede kalıcı değişikliklere yol açabileceği ifade ediliyor.



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs