En Sıcak Konular

ABD'den ''gerilimi azaltma'' çağrısı

10 Temmuz 2014 08:24 tsi
ABD'den ''gerilimi azaltma'' çağrısı ABD yönetimi, İsrail ve Filistinlilere Gazze'deki gerginliği azaltma çağrısında bulunurken, her iki taraftaki sivillerin güvenliğine dair endişesini belirtti.

ABD yönetimi, İsrail ve Filistinlilere Gazze'deki gerginliği azaltma çağrısında bulunurken, her iki taraftaki sivillerin güvenliğine dair endişesini belirtti.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, halen Çin'de olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüğünü, gelecek 24 saat içerisinde de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeyi planladığını söyledi.
 
Beyaz Saray Ortadoğu Koordinatörü Phil Gordon'un da bugün Kudüs ve Batı Şeria'da temaslarda bulunduğunu, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştüğünü aktaran Psaki, hem Kerry'nin hem de Amerikan yönetiminden diğer üst düzey kişilerin, yaptıkları tüm görüşmelerde, tüm tarafları gerilimi azaltmaya, sükuneti yeniden tesis etmeye ve sivilleri korumaya dönük adımlar atmaya çağırdığını belirtti.
 
Sivil kayıplar görmek istemediklerini, bu nedenle de sahadaki gerilimi azaltma yönünde adımlar atmanın çok önemli olduğunu dile getiren Psaki, "Evlerinde roket atışları altında yaşamaya zorlanan Güney İsrail'deki yerleşimciler olsun, Gazze'deki siviller olsun, her iki taraftaki sivillerin emniyeti ve güvenliğinden endişeliyiz. Bu nedenle de tüm taraflara, sükuneti yeniden tesis etmek ve sivilleri korumaya dönük adımlar atmak için ellerinden geleni yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
 
"İki taraf da gerekli zorlu seçimleri yapmadı"
 
İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu yineleyen Psaki, "Hiçbir ülkenin, topraklarına bir terörist örgüt tarafından roketler atılması ve masum sivillerin bundan etkilenmesi karşısında seyirci kalması beklenmemeli" ifadesini kullandı.
 
Psaki, bir gazetecinin, "(Beyaz Saray Koordinatörü) Sayın Gordon, dünkü (Tel Aviv'de yaptığı) konuşmasında, mevcut İsrail hükümetinin barışa kararlı görünmediğini söyledi. Buna katılıyor musunuz?" sorusu üzerine, "Şurası açık ki iki taraf da barış sürecini devam ettirmek için gereken zorlu seçimler yapmadı ve barış ya da barış sürecinin yokluğunda, zaman zaman içi şiddet tarafından doldurulan bir boşluk oluşuyor" dedi.
 
Sözcü Psaki, Kerry'nin Netanyahu ile görüşmesinin içeriğine dair bir soru üzerine de Kerry'nin görüşmede, ABD'nin, bölgede gerilimin artmasına dair endişesini yinelediğini, roket saldırılarının son bulmasına ve 2012'deki ateşkesin mümkün olan en erken zamanda yeniden tesis edilmesine katkıda bulunma isteğini dile getirdiğini aktardı.
 
IŞİD lideri Bağdadi'ye ait olduğu iddia edilen görüntüler
 
Psaki, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin yayınlanan videosuyla amacın, "Irak halkını etnik çizgiler temelinde bölmek ve baskıcı ideolojiyi temel alan terörist araçlar yoluyla halkı kontrol etmek olduğunu" söyledi.
 
Psaki, günlük basın brifinginde bir soru üzerine, "IŞİD ve IŞİD benzeri terör örgütlerinden bu tür video ve mesajları geçmişte de gördük. Burada amaç, Irak halkını etnik çizgiler temelinde bölmek ve baskıcı ideolojiyi temel alan terörist araçlar yoluyla Irak halkını kontrol etmek" dedi.
 
Bu konuda büyük endişelerinin bulunduğunu ifade eden Psaki, "O nedenle de bu örgütün sadece insanları bölmeye çalışan acımasız bir terör örgütü olduğu gerçeğini ifade etmek çok önem taşıyor" diye konuştu. Psaki, bölgedeki ülkeleri ve yönetimlerini de bu mesajı vermeye teşvik ettiklerini kaydetti.
 
Psaki, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin, "(Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti) Erbil'in, IŞİD ve beraberindeki Baas ile El Kaide kalıntısı işbirlikçilerinin operasyon merkezine dönüşmesi karşısında sessiz kalmamız mümkün değil" açıklamasının sorulması üzerine, şunları dile getirdi:
 
"Açıklamanın tam metnini görmemekle beraber, şunu tekrar edeyim, biz Irak'taki odak noktasının şu anda, hükümetin kurulması doğrultusunda acilen adımlar atılması üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kritik zamanda, Başbakan Maliki dahil tüm liderlerin, ülkedeki liderleri bölen değil birleştiren bir şekilde hareket etmeleri önem taşımakta."
 
Sözcü Psaki, terör örgütü IŞİD tarafından Musul'da Başkonsolos ve 49 kişinin rehin alınmasına dair bir soru üzerine, bu konuda Türk yetkililerle düzenli temas halinde kalmaya devam ettiklerini ve rehin tutulanlar hakkındaki kaygılarının sürdüğünü belirtti.

aa


Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs