En Sıcak Konular

Türk Telekom'un internet üzerinden izleme yapacağı iddia edildi

9 Temmuz 2014 17:31 tsi
Türk Telekom’un, tüm internet protokollerini ve servis sağlayıcılarını kontrol edebileceği ‘gözetim donanımları’ satın aldığı haberleri üzerine 10 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) sert tepki gösterdi.

‘Türk Telekom Anayasal Suç İşliyor’ başlıklı ortak bir bildiri yayınlayan bilişim sektörü dernekleri, şirketin Whatsapp mesajları ve Skype görüşmeleri gibi birçok servisi takip etme yetkisi almasıyla temel hakların ihlal edilebileceği uyarısında bulundu.

Zaman'ın haberine göre, Türk Telekom’un internet trafiğini kontrol etmek için donatım satın alması üzerine STK’lar, kamuoyuna ortak açıklamada bulundu. Alternatif Bilişim Derneği, Ankara Barosu Bilişim Kurulu, Demokrat Bilgisayar Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri Odası, İnternet Teknolojileri Derneği, İnternet Yayıncıları Derneği, Korsan Parti Türkiye Hareketi, Linux Kullanıcıları Derneği, Pardus Kullanıcıları Derneği ve Türk Kütüphaneciler Derneği imzasıyla yayınlanan bildiride, satın alım sözleşmesinde yer alan hedeflerin yurttaşların anayasal hakları, temel hak ve özgürlükleri ile hukukun evrensel ilkelerini çiğnediği savunuldu.

Bildiride yer verilen hak ihlallerinden bazıları şöyle tüm internet protokolleri ve servis sağlayıcıları ile WhatsApp, Lime, Telegram, CoverMe, Google+, Tango, ICQ, Instant Messaging, Jabber, Open MMS, Skype ve Messenger gibi mesaj uygulamalarını kontrol edebilecek. Kullanıcıların, yasaklanan web sitelerine Spotflux, Hotspot VPN, Mobile VPN, Safe Tun VPN ve TunnelBear gibi farklı yöntemlerle ulaşabilme imkanı da ortadan kaldırılıcak. Derneklerin ortak açıklamasında, böyle bir sistemin temel hak ve özgürlükler üzerinde tehdit olduğu belirtilerek, “Adeta, ‘bizim istemediğimiz kuş uçmasın’ felsefesiyle problemleri çözmeye uğraşmak son derece çelişkilidir.” denildi.

Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,399 µs