En Sıcak Konular

İsveçli Müslümanlardan protesto!

31 Ağustos 2007 10:25 tsi
İsveçli Müslümanlardan protesto! İsveçli Nerikes Allehanda isimli küçük bir gazetenin ressam Lars Vilks'in Peygamberimize hakaret karikatürlerini yayınlamasıyla ilgili olarak İsveç'te bugün iki karşı yürüyüş var.

İsveçli Nerikes Allehanda isimli küçük bir gazetenin ressam Lars Vilks'in Peygamberimize hakaret karikatürlerini yayınlamasıyla ilgili olarak İsveç'te bugün iki karşı yürüyüş var.

Hz. Muhammed'e (SAV) hakaret karikatürlerini yayınlayan gazetenin bulunduğu yer olan Örebro'daki Müslümanlar bugün Cuma namazı çıkışında gazete binasına yürüyerek protesto eylemi yapmayı hazırlanırken, karşı bir eylem hazırlığı da Folk Parti'den geldi. Müslümanlar, binası önünde toplanmayı kararlaştırırken, Halk Parti'nin gençlik kolları da karşı yürüyüş kararı aldı. Bu yürüyüşlerini de "basın özgürlüğünü savunma" adına yapacak.

Şu an iktidardaki sağ blok koalisyonu içinde bulunan sağcı Halk Partisi, bundan önce de ilginç olaylara ve skandallara da imza atmıştı. Genel seçimlerden önce iktidardaki Sosyal Demokratların sitelerini girerek bilgilerini çaldığı ortaya çıkmış ve bu olay uzun süre İsveç ve dünya medyasında "İsveç'in watergate skandalı" olarak yer almıştı. Yine seçim dönemlerinde terör örgütü PKK taraftarı bir milletvekili adayı Atatürk aleyhine ağır hakaretler yapmış, İsveçli Türk topluluğunun yoğun tepkileri karşısında da milletvekili adaylığını iptal etmek zorunda kalmışlardı. Şimdi Peygambere hakaret hadisesinde tekrar Halk Partililerin boy göstermesi manidar bulundu.

CİHAN ekibi olarak İsveçli müslümanların merkezi Stockholm'de bulunan federasyonları yetkilileriyle görüşmemizde, olayın Örebro dışına taşmasını şimdilik istemediklerini, olayla ilgili bir bildiri yayınladıklarını ve ileri de başka ortak tavırlar sergileyebileceklerini belirttiler. Ayrıca CİHAN'a konuşan Çevre Partili Türk milletvekili Mehmet Kaplan ise, olayın kabul edilemez olduğunu ve olaydan dolayı derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Gazetenin ilk yayını ile birlikte ilk tepkiyi veren İran devleti ve Cumhurbaşkanı olurken, İsveç'teki bazı muhalif İranlı dernekleri karikatürlere sahip çıkma girişimleri oldu. Gazetenin yayınından önce İran kökenli Semus (İsveç'te Laik Müslümanlar) isimli dernek hakaret karikatürlerini "Kavşak Göbeği Köpekleri" ismiyle sergilemek ve de Minare isimli dergilerinde yayınlamayı istemişlerdi. Semus'un da bu karikatürleri başta "İsveçlilerle birlikte işbirliği yapmak" ve hoş görünmek için adına sergilemek istedikleri ama sonradan, Vilks'in Yahudiler hakkında da çizdiği aşağılayıcı karikatürü görünce son anda sergiden vazgeçtiği öğrenildi. Semus'un, İsveç kanunlarındaki "Anti-semitizm" ile ilgili cezalardan koktuğu için vazgeçtikleri kendi sitelerinden öğrenilmişti.

Gazetenin yayınından sonra bir başka İranlı grup karikatürlere sahip çıkmaya başladı. İran-İsveç Birlikteliği Federasyonu karikatürlerin arkasında yer alırken, kendi dergileri olan Mana isimli dergilerinde yayınlama kararı aldı.

CİHAN'a konuşan gazetenin editörü Ulf Johansson, "gelişmelerden memnun olduğunu" söyledi. Ufak ve bölgesel bir yayın yapan gazetesinin bir anda dünya genelinde tepki veren ve dikkat çeken bir duruma gelmesinin onlar için hoş bir durum olarak algılanırken, bütün medya ile de görüşebileceklerini söyledi.

Haber 10



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,604 µs