En Sıcak Konular

Atalay'dan çözüm süreci açıklaması

9 Temmuz 2014 08:28 tsi
Atalay'dan çözüm süreci açıklaması Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinin olgunlaşma safhasına geldiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinin olgunlaşma safhasına geldiğini belirterek, bundan sonraki başlıca hedeflerinin örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, devletin de bu kişilerin normal hayata dönmesi için gerekli çalışmaları yapması olduğunu söyledi.
 
Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Pekiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde hükümet adına konuşan Atalay, AK Parti iktidarının sorunlara alışılagelmişin dışında çözüm aradığını ifade etti.
 
"İster Kürt sorunu, ister terör sorunu deyin, bu sorunu alışılmış güvenlikçi yöntemlerle değil, farklı bakışlarla çözeceğimizi söyledik" diyen Atalay, bunun için çalıştıklarını belirtti. Çözüm sürecinin önceki çalışmaların devamı ve olgunlaşma safhasında olduğunu dile getiren Atalay, bu sorunun çözümünde sona doğru gittiklerine inandıklarını kaydetti. Atalay, "Bundan sonraki başlıca hedefimiz örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, devletin de bu insanların evlerine, normal hayata dönmesi için gerekli çalışmaları yapmasıdır. Çözüm sürecinin ana temeli de zaten budur" diye konuştu.
 
"Daha çok insan hakları ve demokrasi"
 
Konunun partiler üstü olduğuna işaret eden Atalay, diğer siyasi partilerin de yardımlaşması gerektiğini söyledi. Beşir Atalay, son 2 yılda can kaybı olmadığını, bölgeye huzur geldiğini ve ekonomik hayatın canlandığının altını çizerek, normalleşme görüntüleri oluşmaya başladığını, annelerin dağdaki çocuklarının dönmesi için seslerini yükseltebildiğini dile getirdi.
 
Çabalarının huzur ve normalleşme ortamını kalıcı hale getirmek olduğunu vurgulayan Atalay, daha fazla insan hakları ve demokrasi için çaba harcadıklarını bildirdi.
 
Atalay, yasa tasarısının çözüm süreciyle ilgili parlamentoya sevkedilen ilk tasarı olması nedeniyle önem taşıdığına dikkati çekti. Tasarının soyut ve çerçeve bir düzenleme olduğunu anlatan Atalay, "Çözüm sürecinin yasal olarak adını koyuyor ve parlamentoyu devreye sokuyoruz. Bu şemsiye yasanın altında hükümete görevler veriliyor. Hükümet kurumları, kişileri görevlendirecek ve yeni yasal hazırlıkları yapacak" dedi.
 
Şeffaflığı çok önemli gördüklerini ifade eden Atalay, "Çözüm süreciyle ilgili hem parlamentonun hem milletin gelişmelerden haberdar edilmesi, sürece katkıyı kolaylaştırmaktadır ve milletin desteğini artırmaktadır. Daha fazla bilgilendirme yolunda çaba sarfedeceğiz" diye konuştu.
 
Somut bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını belirten Atalay, buna göre eylem planı ortaya çıkacağını ve yeni yasalar gerekebileceğini söyledi.
 
Atalay, "Umudumuz fazla. Süreç olgunlaşıyor. Ülkemizin birliğine bütünlüğüne leke getirecek hiçbir çalışmanın içinde olmayız. AK Parti, bu ülkenin birliğinin, bütünlüğünün çimentosudur" dedi.
 
Kamu görevlilerinin korunduğu tartışmaları
 

Kamu görevlilerinin hukuki sorumsuzluğu konusunda Adalet Bakanlığı'ndan, komisyon başkanlarından görüş aldıklarını anlatan Atalay, düzenlemenin hukukçuların öngördüğü bir metin olduğunu kaydetti.
 
Düzenlemenin kamu görevlilerinin suç işlemesini teşvik anlamına gelmediğini vurgulayan Atalay, bu kişilerin görevlerini yerine getirmelerinden dolayı tehdit altında olmaması için hazırlandığını ifade etti. Atalay, "Örneklerini gördünüz. Başbakan MİT Müsteşarına, 'örgüt mensuplarıyla şu görüşmeleri yap' diye talimat veriyor, savcı müsteşarı çağırıyor, 'şu suçu işledin' diye. Bürokratları böyle çalıştıramazsınız. Ayrıca konusu suç teşkil eden emir verilemez, bu emir yerine getirilmez" diye konuştu.
 
"Henüz yakalanamadı"
 
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Atalay, Diyarbakır 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nda Türk bayrağını indiren kişinin tespit edildiğini, ancak henüz yakalanamadığını söyledi.
 
"IŞİD terör örgütü"
 
"IŞİD bizim açımızdan terör örgütüdür" diyen Atalay, Türkiye'nin bu örgütle en küçük yardımlaşmasının söz konusu olmadığını vurguladı.
 
Çözüm sürecinde güvenlik güçlerinin alan hakimiyetini terör örgütüne terk ettiği iddialarını da yanıtlayan Atalay, güvenlik güçlerinin sayısında azalma olmadığını, aksine arttığını ifade etti. Bölgedeki gelişmelere karşı oldukça tedbirli olduklarını dile getiren Atalay, "Terörle Mücadele Yüksek Kurulu başkanıyım. Düzenli toplanıyoruz. Güvenlik güçlerine, 'bunlar asayiş olaylarıdır, siz nerede bu tür sorun varsa müdahale edeceksiniz. Bunların çözüm süreciyle ilgisi yok. İstanbul'da nasıl müdahale ediyorsanız burada da edeceksiniz' talimatımız var" diye konuştu.
 
Atalay, bölgedeki hareketliliğin farkında olduklarını belirterek, "Orada bazı istemediğimiz şeyler oluyor. Bir yandan çözüm sürecini yürütüyoruz, bir yandan olay olduğunda en şiddetli şekilde müdahale ediliyor" dedi.
 
Güneydoğu'da devlet otoritesinin ortadan kalkmadığını kaydeden Atalay, "Herkesin her yere rahatça gidebildiği bir ortam var. Hangi köye isterseniz rahatça gidebilirsiniz. Hiçbir sorun olmaz" diye konuştu. Güvenlik güçlerinin yerinde durduğunu ifade eden Atalay, "Bakanlığım döneminde EMASYA protokolünü kaldırdık. Protokol askere yetki veriyordu. Şimdi vali veya kaymakamın emri ya da izniyle oluyor" dedi.
 
Terör örgütünün vergi koyması gibi konuları yakından takip ettiklerinin altını çizen Atalay, bu sorunları çözmeyi amaçladıklarını söyledi. Atalay, bölgenin en huzurlu dönemini yaşadığını kaydederek, ekonomik hayatın canlandığını, insanların şiddete başkaldırdığını, bölgenin daha yaşanılır hale geldiğini herkesin gördüğünü ifade etti.
 
Atalay, eylem planı, yol haritası, önlerinde hazırlanmış bir şey olmadığını, çalıştıklarını dile getirdi.
 
Sık sık bölünmeden bahsedildiğine işaret eden Atalay, şunları kaydetti:
 
"Bir ülkenin bölünmesinin bu kadar kolay konuşulması, sanki bölünmeyi çok arzu ediyormuş gibi... Hayretler ediyorum. Sanki bu milletin bütünlüğünü birileri düşünüyormuş gibi, bunlar üzücü şeyler.
 
Şehit aileleri bizi çok iyi anlıyor ve destek veriyor. 'Başka ailelere şehitler gelmesin' diyorlar. Toplum kesiminde çok destek var. Aileler, doğu, batı, ülkenin her kesiminde, elimizde çok iyi kamuoyu yoklamaları var, bütün bölgelere göre. İnsanlar huzurlu Türkiye, şiddetin olmadığı, kardeşlik içinde yaşanan bir Türkiye özlemi için umut bağlamış bu çözüm sürecine. Çözüm sürecinin hedefi de bu."
 
Süreci Türkiye'nin kendisi yürütüyor
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Süreci, Türkiye kendisi yürütüyor, uluslararası aracı yok, kendimiz direkt görüşüyoruz, yöntemimiz bu, bundan sonra da böyle yapacağız" dedi.
 
 TBMM Genel Kurulu'nda, 6 maddeden oluşan Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın ilk 2 maddesi kabul edildi.
 
Tasarının görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Atalay, uyuşturucuya karşı büyük mücadele verdiklerini söyledi. Atalay, İçişleri Bakanlığı döneminde, daha önce ve sonrasında, Türkiye'nin yürüttüğü en önemli ve sonuç aldığı çalışmalardan biri olduğunu kaydederek, "Doğudan gelen uyuşturucu, Türkiye üzerinden Avrupa tarafına gidiyordu, çok büyük mücadele yapıldı, kuzeye doğru kaydı, Ukrayna tarafına. Türkiye mücadelesini hala sürdürüyor" dedi
 
Atalay, bu yasaya kendilerinin ihtiyacı olduğunu dile getirerek, çok uzun süredir bundan söz ettiklerini, seçimden sonra da Diyarbakır'daki çalıştayda da açıkladıklarını anlattı. Atalay, şunları kaydetti:
 
 "Bilmem kim süre vermiş, hükümet yerine getiriyor değerlendirmesini yapanlar, sanki hükümetin çalışmalarını bilmeyenler. Çalışmaları gizli yürütmüyoruz. Bu sorunları çözmek için çalışıyoruz. Bütün bunları ülkemizin selameti, milletimizin geleceği için yapıyoruz. Yürüttüğümüz süreci, Türkiye kendisi yürütüyor, uluslararası aracı yok, kendimiz direkt görüşüyoruz, yöntemimiz bu, bundan sonra da böyle yapacağız. Uluslararası mekanizmayı bu çalışmalarda devreye koymadık, koymayacağız. Gelişmelerden de milleti, Meclis'i bilgilendireceğiz. Hükümet olduğumuzdan beri izlediğimiz politika var, doğru çizgi üzerindeyiz, o çalışmamızı yürütüyoruz."
 
Tasarının "amaç ve kapsam" başlıklı 1. ile "uygulama, izleme ve koordinasyon" başlıklı 2. maddeleri kabul edildi.
 
Bu arada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın tutumuna dair usül tartışması açılmasını istedi. Vural, bunun kapalı oturumda olmasına dair önerge verdi. Bunun üzerine yeminli stenograflar, kavaslar ve görevliler dışındakiler, Genel Kurul Salonu dışına çıkarıldı.
 
Görüşmenin ardından TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşimi saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

aa

Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,638 µs