En Sıcak Konular

Büyükelçilerin yorumu: Gerginlik yok!

31 Ağustos 2007 09:12 tsi
Büyükelçilerin yorumu: Gerginlik yok! GATA'daki mezuniyet töreni sonrasında, tören içindeki bazı davranışları yadırganan Büyükanıt'ın tavrını emekli büyükelçiler değerlendirdi. Büyükelçilere göre protokolde sorun var mı?

Utku Çakır Özer'in haberi

GATA mezuniyet töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün protokoldekilerin elini sıktığı sırada TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ayakta beklerken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yerine oturması, Abdullah Gül'e "cumhurbaşkanım" yerine "cumhurbaşkanı" diye hitap edilmesi ve askeri yetkililerin sahneye çıkarken Gül yerine Org. Yaşar Büyükanıt'a "cephe selamı" vermesi gibi dikkat çeken görüntüler yaşandı.

Geçmişte Dışişleri Bakanlığı'nda Protokol Genel Müdürlüğü görevini üstlenen emekli büyükelçiler Oktay Aksoy, Üstün Dinçmen ve Şefik Fenmen, görüntüleri şöyle yorumladı:

'El sıkışma faslı uzadı'
Aksoy: Cumhurbaşkanının geliş ve gidişinde ayağa kalkılır. Bence doğrusu, yerine oturana kadar da ayakta kalınması gerekir. Belki Gül'ün diğer protokol yetkilileriyle el sıkışma faslı çok uzadığı için Genelkurmay Başkanı oturmayı tercih etmiş olabilir.

Resmi ve normal olan hitap şekli 'cumhurbaşkanı' ifadesidir. Ancak bizde yetkililer bazen daha yakın hisler içinde oldukları makamlara iyelik eki ekleyerek 'cumhurbaşkanım', 'bakanım' der.

Dinçmen: Protokol açısından asıl önemli olan, Genelkurmay Başkanı'nın Cumhurbaşkanı'nı gelişinde karşılayıp karşılamadığıdır. Bu yapıldığına göre Genelkurmay Başkanı görevini yapmıştır. Gerisi teferruattır. Hitapta 'cumhurbaşkanı' ya da 'cumhurbaşkanım' da hiç fark yaratmaz. Türkiye'de yaygınlaşan bir dil alışkanlığından kaynaklanıyor bu. Bakana 'bakanım', müdüre 'müdürüm, sokakta gördüğümüz kişiye bile 'hocam' diyoruz. Batı'da karşılığı olmayan bir uygulama. 'Mr President (Sayın Cumhurbaşkanı)' denir, 'My president (Cumhurbaşkanım)' denmez.

Fenmen: Diğerleri ayaktayken Genelkurmay Başkanı'nın oturmasında bir art niyet aramamak lazım. Eminim, kurallara uygun hareket etmiştir. 'Cumhurbaşkanı' ya da 'cumhurbaşkanım' denmesinde de büyük bir fark görmüyorum.

Milliyet



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,930 µs