En Sıcak Konular

Kabine'nin şifreleri

31 Ağustos 2007 08:54 tsi
Kabine'nin şifreleri 60. hükümetin bakanlarından Yazıcı, Başbakan'ın sırdaşı, avukatı. Ekren, Şener'in gölgesiydi, şimdi koltuğuna oturdu. Eroğlu, İSKİ'den gelen bir teknokrat. Çelik, yeni 8 isim arasındaki tek Milli Görüş kökenli. İşte yani kabinenin şifreleri...

Abdullah Karakuş'un haberi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün kurulan 60. hükümete bakan olarak gireceklerin belirlenmesinde 59. hükümet deneyiminin etkileri, AKP içindeki dengeler ve isimlere ilişkin bazı özel nedenler rol oynadı. Bazı isimleri "vefa" duygusuyla kabineye dahil ettiği anlaşılan Başbakan'ın, bazı isimleri seçerken de "teknokrat-uzman" kriterini dikkate aldığı belirtiliyor.
AKP ve Başbakanlık kulislerine yansıyan bilgilere göre, kabineye giren bazı isimlere ilişkin değerlerdirmeler şöyle:

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Erdoğan'ın yıllardır avukatlığını yapan Yazıcı, partide de önemli bir görev olan teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı idi. Kongrelerdeki teşkilat operasyonlarında, Erdoğan'a yakın isimlerin gelmesini sağlamıştı.

Erdoğan, en yakınındaki isimlerden birini kabinede yanına almayı tercih etti. Erdoğan'ın büyük bir vefa gösterdiği Yazıcı'nın "sırdaş Başbakan Yardımcısı" olacağı konuşuluyor.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren: Uzun yıllardır Erdoğan'la yakın çalışan Prof. Dr. Ekren, partide ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı idi. Abdüllatif Şener ile bazı konularda ters düşen Erdoğan, 59. hükümet döneminde ekonomide adeta "gölge" bakanlık yapan Nazım Ekren'i Şener'in koltuğuna oturttu ve koordinatör olarak görevlendirmeye karar verdi. İktisat-bankacılık uzmanı olan Ekren, teknokrat özelliği de dikkate alınanlardan.


Hep yükselen Eroğlu

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu: Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İSKİ Genel Müdürü olan Eroğlu, Başbakan'ın ekibinde daima yükselen bir çizgi izledi. Su uzmanı olması nedeniyle geçen dönemde DSİ Genel Müdürlüğü yapan Eroğlu, daha sonra milletvekili oldu.
Kabineye girmesinde küresel ısınmaya yönelik su tedbirlerinin artırılması çalışmalarının yanı sıra, "Erdoğan'ın ekibindeki isimlere vefası" da etkili oldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Erdoğan'ın partinin yeni vitrinine koyduğu sol kökenli Günay, grup başkanvekilliği teklifini, "Milletvekillerini tanımıyorum" diyerek geri çevirmişti. Erdoğan, Günay'ın transferine verdiği önemi, milletvekili aday listelerine kendisinin hemen arkasında ikinci sıraya koyarak göstermişti.
Erdoğan'ın eski CHP Genel Sekreteri olan Günay'ı hükümete taşıması, AKP'nin merkez partisi iddiası doğrultusunda bir adım olarak görülüyor.

Milli Görüş'ten Çelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Eski Grup Başkanvekili olan Çelik, Erdoğan'ın en güvendiği isimler arasında yer alıyor. Çelik, Erdoğan'a Başbakanlık yolunu açan Siirt'teki seçimlere itiraz edilmesini isteyen kişi olarak da tanınıyor.
Uzun süredir bakanlık bekleyen Çelik, hükümete giren 8 yeni bakan arasında Milli Görüş kökenli olan tek isim.

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu: Eski Diyanet İşleri Başkanı olan Yazıcıoğlu bir akademisyen. Trafik kazasında hayatını kaybeden Vali Recep Yazıcıoğlu'nun ağabeyi olan Yazıcıoğlu'nun Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. İlahiyat profesörü olan Yazıcıoğlu'nun eşinin başı açık.

Milli Görüş geleneğinden 2 bakan var

Milli Görüş kökenli Gül Cumhurbaşkanı seçildiği, Şener yeniden milletvekili adayı olmadığı, Pepe de tercih edilmediği için hükümette yer almadı. Milli Görüş'ün partilerinde görev yaparak kabineye yeni giren isim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirilen Çelik oldu. Bir önceki kabinede de yer alan Adalet Bakanı Şahin de Milli Görüş'ün partilerinde görev yapan kabinedeki ikinci isim. Erdoğan, muhafazakâr kanattan eski bürokratlarını ve yakın çalışma arkadaşlarını kabineye taşıdı. Milli Görüş'ün partilerinde görev almasalar da Erdoğan'ın avukatlığını yapan Hayati Yazıcı ile Nazım Ekren ve Veysel Eroğlu kabinede yer buldu.

Milliyet



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,939 µs