En Sıcak Konular

FBI'a ders verecekler

7 Temmuz 2014 08:26 tsi
FBI'a ders verecekler 'Felaket kurbanlarını kimliklendirme' (DVI) birimi, FBI'a ders verecek.

'Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme' (DVI) birimi, bombalı saldırı, doğal afet ve uçak kazası gibi felaketlerin ardından olay yerine giderek, tanınmaz hale gelen cesetleri kimliklendiriyor.

SON GÖREVLERİ SOMA OLDU

17 Ağustos depremi, Afyonkarahisar’daki cephanelik patlaması ve Reyhanlı’daki bombalı saldırı olaylarında binlerce kurbanın parçalarını toplayarak kimliklerini belirleyen kriminal birimin son görevi, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin kimliklendirilmesi oldu.

DNA VE DİŞ YAPISI

Yüksek teknoloji kullanan 15 kişilik ekip, 13 Mayıs’ta yaşanan maden faciası sonrası Soma’da görevlendirildi. Olay yerine gider gitmez madencileri kimliklendirme çalışmasına başlayan özel ekip; “parmak izi”, “DNA”, “diş yapısı” ve “anatomik beden özellikleri” analizleri gerçekleştirip dakikalar içerisinde kimliklendirme çalışması yaparak cesetleri ailelerine teslim etti.

FBI KURS İSTEDİ

Dünyanın sayılı kimliklendirme merkezleri arasında yer alan birime, FBI’dan ''Bize kurs verebilir misiniz?'' talebi geldi. İki ülke polisi önümüzdeki günlerde bir araya gelecek ve Türk polisi kimliklendirme çalışmaları konusunda FBI’a eğitim verecek.

FİLMLERİ ARATMIYOR

Yüksek teknoloji kullanan 15 kişilik birimin çalışmaları filmleri aratmıyor. Birimin çalışmaları; başrollerini Denzel Washington ve Angelina Jolie’nin paylaştığı ve deliller üzerinden bir seri katilin yakalanış serüvenini anlatan filmi akıllara getirdi.

DAKİKALAR İÇİNDE SONUÇ ALINIYOR

Son mesaisini Soma’da hayatını kaybeden 301 maden işçisi için yapan Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme birimi, filmde olduğu gibi “parmak izi”, “DNA”, “diş yapısı” ve “anatomik beden özellikleri” analizleri yaptı. Dakikalar içerisinde sonuç veren çalışmaların ardından cesetler ailelerine teslim edildi.

Ekip, tanınmaz halde bulunan vakalarda dünyada ilk denilebilecek bir teknik kullandı. Cesetlerin kimliklerinin belli olmadığı durumlarda, parmaklardaki canlı dokudan yararlandı. Bu dokular, gerçek bir deri haline getirilerek uzmanların parmaklarına monte edildi ve kişilerin parmak izine ulaşıldı.

'RÜYAMDA YÜZÜ BELLİ OLMAYAN BİR ASKER GÖRDÜM VE...'

DVI ekibinin başında bulunan ve şu anda Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkan Yardımcısı görevini yürüten Cem Mehmet Çetin, Afyonkarahisar’da meydana gelen cephanelik patlamasıyla ilgili ilginç bir anısını anlattı.

Çetin, "Afyon’da bütün çalışmalarımızı tamamladık, eşyalarımızı topladık. Sabah yola çıkıp Ankara’ya döneceğiz. Akşam rüyamda asker elbiseli, yüzü belli olmayan birisini gördüm. ‘Gitmeyin, bizi burada bırakıp gitmeyin. Bağlara bakın’ dedi."

Sabah toparlandık, arkadaşlarıma ‘Bölgeye son kez bakıp öyle ayrılalım’ talimatı verdim. Cephanelikten metrelerce uzakta bir ceset parçası daha bulduk ve onun da kimliklendirmesini yaptık” diye konuştu.

Başarılı ekip 2005 yılında Afganistan’da meydana gelen uçak kazasında da görev yaptı.

Habertürk

Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,857 µs