En Sıcak Konular

Ankara'nın sessizliği...

5 Temmuz 2014 09:14 tsi
Ankara'nın sessizliği... Erbil gerçekten de bağımsızlık ilan edebilir mi?

Şu gelişmeler arasında bir 'pentagram' çizmek mümkün olur mu; 1. Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz, Prens Halid Bin Bender'i genel istihbarat başkanlığına, Prens Bender Bin Sultan'ı da müsteşarlığa ve özel temsilciliğine atadı. 2. Önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ardından İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Erbil'de bir araya geldi. 3. İran Meclisi Dış İlişkiler ve Güvenlik Komisyonu'nda önemli parlamenterler, Riyad'ı isim de vererek, IŞİD'in 'ruhani, lojistik ve ideolojik destekçisi' ilan etti. 4. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa Amerika'da, ABD'nin gözlerinin içine bakarak, 'size rağmen bağımsızlık ilan edebiliriz' dedi. 5. Rusya Güvenlik Konseyi: 'Amerikan egemenliği dünya sahnesinde sona erdi ve şimdi Soğuk Savaş temelinde müzakere masasına oturulması gerekiyor' açıklaması yaptı. ('Rusya Güvenlik Konseyi Amerikan egemenliğinin sona erdiğini duyurdu', Rusya'nın Sesi, 02/07.)

Bu olayların her birinin kendi iç gündemleri olmakla beraber, yine her birinin Tahran'ı 'teyakkuza' yükselten ayrı boyutları var. (Erbil'e Londra ve Washington çıkarmasının ana parçası Bağdat/Maliki dengeleriydi ama kalınca bir dilimi de, Barzanilerin İsrail tarafından hızla ve alenen desteklenen 'bağımsız Kürdistan' çıkışlarıydı!)

ABD'nin İran'la ilişkileri bir yandan Tahran'ı sıkıştıran bir yandan da rahatlatan ters yönlü iki çarkın aynı anda dönmesine benziyor. Bunun bir dış politika pratiği olup olmadığı tartışılır. Ancak, 'ikili' politika varsa, iki ayrı merkez de olabilir ve ülkenin iç dinamikleri müsaittir! (ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsy'in Tahran'la işbirliği öneren röportajını yakalamak gerekir; 'In Iraq, Coordination With Iran Not Impossible, Gen. Dempsey Says, 27/06, NPR.)

Ve ikircikli bir de soru; Irak gerçekten üçe bölünse, en işe yaramaz parça kimin elinde kalır?.. Sorunun sırrı, bölgedeki kaosu harlayanların isimlerini barındırmasında!

İran, bölgede bir 'Kürdistan'a karşıdır ve gerekirse tam karşısına mevzi kazmaya da hazır görünüyor. Yine İran, buradaki İsrail varlığını (!) görmektedir ve Erbil'i 'Washington'u karşısına almakla Tahran'ı karşına almanın farklı olacağı' konusunda uyarmıştır. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir Abdullahiyan, 'ayrılma fikrinin iyi olmayacağını' Kürt liderlerine 'tavsiye' etmiştir. 

...

Türkiye'ye gelince.. Ankara'nın sessizliğini; Cumhurbaşkanlığı seçimleri, alıkonan vatandaşlarımızın selameti ve barış sürecine bağlayanlar, cümledeki 'sessiz'e odaklanmalı. Bu mânada, 'İran ordusu ile PKK arasındaki yaşanan çatışmadan sonra 'Türkiye'ye kaçan' PKK'lılar' haberi merakla not edilmeli.

Nedret Ersanel / Yeni Şafak (İlgili kısım)



Bu haber 1,990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,195 µs