En Sıcak Konular

Milyonlarca kiracıyı endişelendiren yasa yürürlükte

4 Temmuz 2014 13:29 tsi
Üç gün önce yürürlüğe giren yeni borçlar kanununa göre artık 10 yılını dolduran kiracılar hiçbir neden gösterilmeden evden ya da işyerinden çıkarılabilecek. Bu da yaklaşık 2 milyon kiracıyı tedirgin ediyor

Türkiye’deki milyonlarca kiracının uykularını kaçıran yasa yürürlüğe girdi. Söz konusu yasa ile birlikte artık oturduğu evde veya işlettiği dükkânda 10 yılı dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin kapının önüne konulabilecek.

Haber7.com'dan Kenan Biter'in haberine göre Borçlar Kanunu'nun kiracıların tahliyeleri ile ilgili maddesi 1 Temmuz tarihi itibariyle uygulamaya konuldu. Artık mülk sahipleri kanun 347. maddesinde yer alan İbareye dayanarak 10 yılını doldurmuş kiracısının sözleşmesini herhangi bir sebep göstermeksizin sona erdirebilecek. Bunu ise kiracısına sözleşmesinin bitmesine 3 ay kala noterden gönderdiği ihtarname ile bildirecek.  Gönderilen ihtarnamede mülk sahipleri kira sözleşmesini 10 yıl nedeniyle uzatmadığını belirterek rahatlıkla tahliye isteyebilecek.

2 MİLYONDAN FAZLA 10 YILLIK KİRACI VAR

Türkiye’de nüfusun yüzde 65’i kiracı konumunda. Bu yüzde 65’lik dilimin yüzde 25’inin ise 10 yıl ve üstü kiracı konumunda olduğu belirtiliyor. Bu da 2 milyondan fazla konut ve işyerinin 10 yıl ve üstü kirada olduğu anlamına geliyor.

Mülk sahibi tarafından kiracıların ‘’Çocuğum oturacak’’ veya ‘’Malıma zarar verdin’’ şeklindeki sebepler ile çıkartılabildiğini o yüzden bu düzenlemenin tamamen ev sahibinin istediği kadar zam yapabilmesine yönelik olduğunu savunan Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, daha önceleri bu düzenleme ile ilgili kiracıların çok zor duruma düşeceğini defalarca dile getirdiklerini ancak gelinen noktada artık maddenin yasalaştığı ve yürürlüğe girdiğini, bugünden sonra ise kiracılar için gerçekten bir cehennemin başladığını ifade etti.

Yasa ile birlikte ev sahiplerinin 10 yıldır canlarının istediği kadar zam yapamadığı için kiracısını çıkararak gönüllerine göre zam yapabileceklerini dile getiren Büyüknohutçu, düzenlemenin çok ciddi bir kaosa da yol açabileceğini söyledi.



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,571 µs