En Sıcak Konular

Güney Akım projesi AB'yi böldü

4 Temmuz 2014 13:24 tsi
Güney Akım projesi AB'yi böldü Rusya’nın Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, AB içinde çatlağa neden oldu.

Avrupa Birliği, tükettiği gazın yüzde 30’unu aldığı Rusya’nın Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne karşı dururken, Macaristan, Avusturya, İtalya ve Sırbistan'ın aralarında bulunduğu bazı ülkeler ise AB’den bağımsız olarak projeye desteğini sürdürüyor.
 
Brüksel'deki Carnegie Enstitüsü’nden dış politika ve enerji uzmanı Sinan Ülgen, AA muhabirine, Güney Akım’ın Rusya için ekonomik ve politik açıdan önemli bir proje olduğunu söyledi.
 
AB’nin, Rusya'ya doğalgazda olan enerji bağımlılığını azaltmayacağı hatta konsolide edeceği için Güney Akım’a karşı durduğuna işaret eden Ülgen, "Rusya'nın Kırım müdahalesinde sonra, AB-Rusya siyasi ilişkileri daha da gergin bir nitelik kazandı ve Güney Akım'a karşı tepkiler çoğaldı" ifadesini kullandı.
 
Yeni dönemde AB'nin öncelikli hedeflerinden birinin enerji alanında ortak dış politika uygulanması olacağının altını çizen Ülgen, "Bu yönde bir yasama faaliyeti olması durumunda, Rusya karşısında AB'nin eli ve müzakere pozisyonu güçlenecek" dedi.
 
"Güney Akım, Rus enerji diplomasisinin gücünü gösteriyor"
 
İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'un Rusya ve Avrasya Uzmanı John Lough ise Rusya’nın Güney Akım’dan vazgeçmeye niyetinin olmadığını ve bu durumun Avrupa - ABD - Rusya üçgeninde yeni bir kriz kaynağı yarattığını belirtti.
 
AB’nin baskılarına rağmen Rusya ve Avusturya arasında imzalanan Güney Akım anlaşmasının, Rus enerji diplomasisinin gücünü gösterdiğini savunan Lough, "Rusya’nın doğalgaz sevkiyatında Ukrayna’yı baypas etmesi halinde, elindeki enerji kozunu Ukrayna üzerinde daha rahat kullanabilecektir" ifadesini kullandı.
 
Güney Akım'a destek veren Avrupa ülkeleri
 
Rusya ile Avusturya arasında Güney Akım’ın inşasına başlanmasına dair anlaşma geçen hafta imzalanmıştı. İtalya’nın Avrupa politikalarından sorumlu Devlet Bakanı Sandro Gozi, Güney Akım’ın Avrupa açısından stratejik bir proje olduğunu ve 1 Temmuz’dan itibaren başlayan AB Başkanlığı döneminde söz konusu projenin hayata geçirilmesi için gereken tüm kolaylıkları sağlayacaklarını belirtmişti.
 
İtalya ve Avusturya’nın yanı sıra, Güney Akım hattının güzergahı üzerindeki diğer ülkeler Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan  ve Bulgaristan projeye resmen destek veren ülkeler arasında yer alıyor.
 
Rusya, yıllık 63 milyar metreküp kapasiteli olması planlanan Güney Akım ile Avrupa’ya gönderdiği doğalgazın yarısını üzerinden geçirmek zorunda olduğu Ukrayna’yı ‘baypas’ etmeyi amaçlıyor.




Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,812 µs