En Sıcak Konular

Bolivya'da 10 yaşındaki çocuklara çalışma izni

4 Temmuz 2014 12:26 tsi
Bolivya'da yeni bir kanun çıkarılarak 10 yaşından itibaren çocukların çalıştırılmasına izin verildi.

Bolivya Meclisinde kabul edilen yeni kanunla çocukların çalıştırılması yasal hale getirildi. Şirketler, çocukların fiziksel ve ruhsal bakımdan sağlıklı kalmalarını ve sömürülmemelerini garanti etmek şartıyla genç işgücünü kullanabilecekler.

Resmi olarak çocukların çalışma yaş sınırı 14 olmakla birlikte, istisnai durumlarda 12 yaşındaki çocukların da çalışmasına izin veriliyor. Ancak çalışan çocukların başında bir şef bulunmuyorsa on yaşından itibaren çalışmaları da serbest.

Şimdiye kadarki uygulamada hiçbir istisna gözetilmeksizin, yaş sınırı 14 olarak geçerliydi. Kanunu eleştirenler, mali sıkıntılarından dolayı 14 yaşın altındaki birçok çocuğun çalıştığını ve bu yüzden kanunun gerçekçi olmadığını öne sürüyorlardı.

Bolivyalı milletvekili Javier Zavaleta, yeni düzenlemeyle 2025 yılına kadar halkın aşırı yoksulluktan kurtulacağını ve 2020 yılından itibaren artık çocuk işçilere ihtiyaç kalmayacağını söyledi.

Meclisten geçen yeni kanunun, daha önce de 14 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmasına karşı çıkmayan Devlet Başkanı Evo Morales tarafından onaylanması gerekiyor. Morales kendisi de çocuk yaşlarda bir fırıncıda ve tuğla fabrikalarında çalıştı. Daha 5 yaşında iken babasıyla birlikte Arjantin'deki şeker kamışı tarlalarına çalışmaya gitti. Genç yaşlarda da sokaklarda borazan çalarak para kazanıp ailesine yardımcı oldu.

Bolivya, Güney Amerika'nın en yoksul ülkesi ve resmi verilere göre 850 bin çocuk, okula gitmek yerine çalışıyor. Uluslararası Çalışma Teşkilatı ILO kayıtlarına göre dünya genelinde çalışan çocuk sayısı 168 milyon.



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,138 µs