En Sıcak Konular

Meclis başkanlığına aday olmayacak

4 Temmuz 2014 11:45 tsi
Irak'ta Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi, meclis başkanlığı için yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Muttehidun Bloku Lideri Nuceyfi, yayımlanan video kaydında Başbakan Nuri el-Maliki'nin kendisinin meclis başkanı adayı olmaması halinde, 3'üncü dönem başbakanlık için aday olmayacağı yönündeki şartı üzerine, "Halkın menfaatini gerçekleştirmek için meclis başkanlığına aday olmayacağım. Hedefizim değişimse fedakarlıklarda bulunmamız gerekir. Bu kararımı, halkıma, aileme ve ülkemin geleceğine olan samimiyetimden dolayı alıyorum" dedi.
 
Irak'taki siyasi çevrelerle Maliki'nin değişmesi için görüşmeler yaptıklarını ifade eden Nuceyfi, "Kürdistan Demokrat Partisi ve Milli Reform Koalisyonu ile Irak'ı bölünme noktasına getiren, ardı ardına krizlere sürükleyen siyasetin değişmesinin başlangıcı olarak Başbakan'ın değişmesi konusunu görüştük" diye konuştu.
 
Her iki tarafın da bu konuya olumlu yaklaştığını savunan Nuceyfi, "Irak halkına, taleplerine, direnen illerdekilerin hakkına vefa, beni Maliki'nin başkanlığındaki hükümete katılmamaya sevk etti" ifadelerini kullandı.
 
"Maliki yeni bir başbakanın aday olmasının kaçınılmaz olduğunu anlamaya başladı" diyen Nuceyfi, kendisinin yeniden aday olmayı kabul etmediği gibi, Maliki'nin de üçüncü dönem adaylıkta ısrar etmemesi gerektiğini kaydetti.
 
Irak'ta 2003'te gruplar arasında varılan gayriresmi anlaşmaya göre, cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden, meclis başkanı ise Sünnilerden seçiliyor.
 
Son seçimlerde, Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu "Kanun Devleti Koalisyonu" 93, "Muttehidun Bloku" 23, "Şii Koalisyonu" 29 ve "Vataniyye Bloku" 21 sandalye elde etmişti. Hükümeti kurmak için parlamentoda 165 sandalyenin gerektiği Irak'ta, Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıkladığı

aa


Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs