En Sıcak Konular

Ukrayna’daki durumdan endişeleniyoruz

2 Temmuz 2014 17:39 tsi
Ukrayna’daki durumdan endişeleniyoruz Almanya Başbakanı Merkel, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerden endişe duyduklarını belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Merkel, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Galler’de eylül ayında düzenlenecek NATO Zirvesi’ni, NATO’nun durumunu ve üye ülkelerin NATO’nun kabiliyetini artırmak için ne gibi katkıların yapabileceği konularını görüştüklerini belirtti.

Almanya’nın NATO’ya katkı verdiğini ifade eden Merkel, Alman ordusunun modernizasyonuyla, NATO’da oluşan boşlukların kapatılması ve kabiliyetinin genişletilmesi için katkı sağlamaya çalıştığını kaydetti.

NATO Zirvesi’nin Rusya ile ihtilaf yaşadıkları dönemde yapılacağına işaret eden Merkel, NATO ile Rusya arasında işbirliğinin kısıtlı olduğunu ve askıya alındığını, bundan dolayı üzüntü duyduğunu ve daha önceki yıllardaki işbirliğine geri dönülmesini arzuladığını dile getirdi.

Ukrayna’daki durumdan dolayı Baltık ülkeleri ve Polonya gibi ülkelerin kendilerini tehdit altında hissettiğini belirten Merkel, Rasmussen ile bu ülkelerin güvenliğinin nasıl sağlanabileceğini görüştüklerini kaydetti.

‘’NATO Anlaşması’nın 5. maddesi tüm üye ülkeler için geçerli. Bunu her zaman vurguladık. Burada birbirimizin güvenliğinin sorumluluğunu üstleniyoruz’’ diyen Merkel, Almanya’nın Baltık ülkelerinde NATO kapsamındaki hava polisliğine katkı sağladığını, üye ülkelerin güvenliğini artırmak için daha neler gerektiği konusunda da görüşmeler yapacaklarını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun 10 günlük ateşkes çağrısıyla barış planına önemli bir reaksiyon gösterilmemesini üzücü olarak niteleyen Merkel, ‘’Ukrayna’daki durum bizi endişelendiriyor’’ ifadesini kullandı.

Merkel, Ukrayna krizinde diplomatik bir çözüm arayışına devam edeceklerini kaydetti.

Rasmussen ile Afganistan konusunu da görüştüklerini ifade eden Merkel, devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçlarını beklediklerini ve daha sonra Afganistan ile Güvenlik Anlaşması'nın imzalanacağını sözlerine ekledi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen de Merkel’e, Amanya’nın NATO kapsamında yaptığı katkıdan dolayı teşekkür etti.

Berlin kentinin 25 yıl öncesine kadar bölünmüş olduğunu, birleştikten sonra yenilenerek kentin Doğu ile Batı'yı yakınlaştırdığını ve Avrupa’nın birlik, özgürlük ve barış içinde yaşadığını ifade eden Rasmussen, ‘’Rusya halihazırda bu barışı ve Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra oluşturduğumuz güvenliği tehdit ediyor. Kimse soğuk savaşın Avrupası’na geri dönmek istemiyor’’ dedi.

Bundan dolayı Rusya’nın düşünmesi ve yeniden güven kazanma sürecine başlaması gerektiğini vurgulayan Rasmussen, NATO’nun müttefik ülkelerinin güvenliğini sağlamak için tüm önlemlerin alındığını, gerektiğinde bu konuda başka adımların da atılabileceğini kaydetti.

Rasmussen, bu önlemlerin tümünün savunma amaçlı, ölçülü ve uluslararası alanda taahhüt edilen çizgide olduğunu ifade etti.

Galler’de yapılacak NATO Zirvesi’nde birlik ve beraberliğin gösterileceğini belirten Rasmussen, günümüzde 50 yıl öncesine göre her gün daha tehlikeli ve istikrarsız hale gelen bir dünyada yaşadıklarını, bunun için üye ülkelerde sağlam savunma tedbirleri alınması gerektiğini kaydetti.

Rasmussen, tüm üye ülkelerin masraflar konusunda sorumluluk almasını istedi.

Görev süresi sonbaharda bitecek olan Rasmussen, bugün ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi.

Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs