En Sıcak Konular

'Ben de zorunlu din dersine karşıyım'

30 Ağustos 2007 18:30 tsi
'Ben de zorunlu din dersine karşıyım' AİHM'nin zorunlu din dersi verilmemesi yönündeki kararı için AKP'li Fırat, "Din dersi seçmeli olmalı. Aile, hangi dinin eğitimini vermek istiyorsa, devletin onu öğretmesi lazım." dedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), bir Alevi vatandaşın çocuğunun din derslerinden muaf tutulmadığı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu haklı bularak Türkiye aleyhine karar vermesi, AKP'de yankı buldu.

AKP yönetiminin, AİHM'nin gerekçeli kararını incelemeye alacağı öğrenilirken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "AİHM'nin gerekçesi, bizim için önemli yol gösterici olur. Zorunlu din dersine ben de karşıyım" dedi.

AİHM'nin, "Anayasa'daki zorunlu din dersi uygulamasının insan haklarına aykırı olduğu"na yönelik kararıyla ilgili olarak Milliyet'in sorularını yanıtlayan Fırat, şu ifadeleri kullandı:

"AİHM'nin gerekçesine iyi bakmak lazım. Din dersleri seçmeli hale getirilmeli. Ailenin, velinin talebiyle din dersi okutulabilir, bu da seçmeli olur. Din dersi ailenin iznine, isteğine bağlı kalabilir. Aile, hangi dinin eğitimini vermek istiyorsa, devletin onu öğretmesi lazım."

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AKP Milletvekili Mehmet Sağlam da AİHM'nin gerekçesini okuduktan sonra değerlendirme yapabileceğini kaydetti.

Sivil anayasada yok

Zorunlu din dersinin kaldırılması düzenlemesi, AKP'nin Prof. Dr. Ergun Özbudun'un da aralarında bulunduğu akademisyenlere hazırlattığı sivil anayasa taslağında da yer alıyor. AKP hukukçularının incelediği taslakta, din derslerinin seçmeli hale getirilmesi düzenleniyor.

AKP yönetiminden önemli bir isim, "AB yolunda zorunlu din dersinin kaldırılmasını biz de istiyoruz. Ancak, bu henüz tartışma aşamasında. Bu adım anayasa değişikliğinde atılabilir. AİHM'nin gerekçesini inceleyeceğiz" dedi.

Milliyet



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs