En Sıcak Konular

Madımak katliamı anma töreni

2 Temmuz 2014 13:16 tsi
Sivas'ta Madımak katliamında yaşamını yitirenler için anma etkinlikleri düzenleniyor. Madımak Katliamı anma töreni

SİVAS'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, Sivas'ta düzenlenen programla anılıyor.

Sivas'taki Madımak anmasını haberimizdeki player aracılığıyla canlı yayınla izleyebilirsiniz...

Sivas'ta Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen etkinlik Pir Sultan Cemevi önünde başladı.

Etkinlik Madımak Oteli önünde son bulacak.

Anma etkinlikleri için kentte güvenlik önlemleri artırıldı.

Kent girişlerinde arama noktaları oluştururken, polis kente giriş yapan araçları tek tek aradı.

2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesindeki bombalama olayında hayatını kaybedenlerin aileleri anma etkinlikleri için Sivas'a geldi.

Uludereli aileler, üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen adaletin yerini bulmadığını belirterek etkinliklere katılma kararı almıştı.

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı eşbaşkan Selahattin Demirtaş ile HDP'li vekiller ve MYK üyeleri de Sivas'ta. Etkinlikte HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da bir konuşma yapacak.

HAKİKATLE YÜZLEŞME KOMİSYONU

HDP'den yapılan açıklamada, "Alevi toplumundan özür dilenmedi, devletin katliamdaki rolü ve tutumu mahkûm edilmedi. Aradan geçen yirmi bir yıla rağmen acımız dinmedi, yüreklerimiz soğumadı, çünkü adalet sağlanmadı. Biliyoruz ki, bu katliamlarla yüzleşme gerçekleşmedikçe, yüzyıllar geçse de açılmış olan yaralar kapanmıyor. Uzak ve yakın tarihimizde yaşanan katliamlarla hesaplaşmak için, 'Hakikatlerle Yüzleşme ve Adalet Komisyonu'nun kurulması gerekiyor" denildi.

Pir Sultan Abdal Şenlikleri için kente gelen davetliler arasında bulunan yazar Aziz Nesin, ateşe verilen Madımak Oteli'nden kurtarılmıştı.

Katliamdan sonra 190 kişi yakalanmış, bu kişilerden 124'ü hakkında "Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Madımak Olayı'nın kilit ismi olarak anılan, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay'ın 1997'deki bozma kararından sonra firar eden sekiz sanık ise halen yakalanamadı. Davanın firari olan beş sanık ile ilgili kısmı ise 13 Mart 2012'de zaman aşımına uğrayarak düştü.

 
MADIMAK OLAYI NEDİR? MADIMAK'TA NELER YAŞANDI?
Sivas Katliamı, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı...

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olaylardır. Ayrıca Madımak Olayı‘nda dışarda toplanan göstericilerden de iki kişi de hayatını kaybetmiştir.

Madımak Olayı

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.

Madımak Oteli’nin yakılması

Madımak Olayı ’nda grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci , Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin’i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü.

Madımak Olayı sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen ”2 günlük sokağa çıkma yasağı” ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.


Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs