En Sıcak Konular

Hülya Koçyiğit: Erdoğan risk aldı ve...

2 Temmuz 2014 09:24 tsi
Hülya Koçyiğit: Erdoğan risk aldı ve... Çözüm süreciyle ilgili ilk zamanlarda hükümete duyulan güvensizliğin son yasal düzenlemelerle artık ortadan kalktığını belirten Akil İnsanlar’dan Hülya Koçyiğit, “Başbakan büyük bir siyasi risk aldı ve başardı” dedi.

Akil İnsanlar Marmere Grubu üyesi sinama sanatçısı Hülya Koçyiğit, Meclis’e sevkedilen çözüm sürecinin çerçeve yasasının çözümün yasal zemine oturtulması için büyük bir adım olduğunu söyledi. Çözüm süreciyle ilgili ilk zamanlarda hükümete duyulan güvensizliğin artık ortadan kalktığını belirten Koçyiğit, “Başbakan büyük bir siyasi risk aldı ve başardı” dedi.

Kan akıtılarak çözülmezdi

“Sürecin nihayete ermesine az kaldı” değerlendirmesi yapan Koçyiğit, “Her şeyden önce sayın Başbakan Erdoğan büyük bir siyasi risk alarak Kürt sorununun yıllardır olduğu gibi sadece güvenlik tedbirleriyle savaşarak ve kan akıtılarak çözülmeyeceğini anladı. Bundan hareketle ‘akan kan dursun analar ağlamasın’ diyerek büyük bir irade ve kararlılık gösterdi. Başbakan, farklı kimliklerin de bir arada toplumsal bütünlük ve barış içinde yaşayabilmeleri için eşit hakların güvenceye alınması için harekete geçti” dedi.

Yeni anayasa bir ihtiyaç

Kürt meselesinin çözüm süreci için atılacak birçok adımın yavaş yavaş hayata geçtiğini belirten Koçyiğit, “İlk zamanlar zorlu bir dönemdi. İnsanların kafalarında ön yargılar ve bir güvensizlik vardı. Eşitlikçi, özgürlükçü çoğulcu demokrasi için daha atılması gereken adımlar var. Hukukun üstünlüğüne dayalı insan haklarına saygılı demokratik bir anayasaya ihtiyacımız var. Çözüm kararlılığı her iki tarafta da var. Dünya örnekleri ortada. Barış için uğraşmak savaşmaktan çok daha zor. Çünkü provokasyona, sabotaja ve muhalefete açık. Karşılıklı güven tesis etmek önemli. Bence bu son yasa tasarısı çıkarsa çok büyük bir yol alınmış olacak. Özellikle güven konusunda” diye konuştu.

Kürt siyaseti de yapıcı olmalı

Tasarıda yer alan konuların tamamının hükümeti bağladığını kaydeden Koçyiğit, bir taraftan da Kürt siyasetinin de yapıcı adımlar atması gerektiğini vurguladı. Koçyiğit, “Medya da nefret söylemi yerine barış diline özen göstermeli. Çözüm süreci sadece Kürt-Türk halkının değil bu ülkede yaşayan tüm insanların geleceğini ilgilendirir. Silah bırakma, toplumsal yaşama entegre olmak ve karşılıklı güvenin temini için süreç zaten yasal güvenceye alınmalıydı” dedi.

Katkım olduysa ne mutlu

Akil İnsanlar heyetinde yer aldığını hatırlatan Koçyiğit, “Barış için döşenen yola küçük çakıl taşı koymuşsam ne mutlu bana. Başlangıçta şüphe, korku, itiraz ve güvensizlik vardı. Şimdilerde barışa inanç talep çoğaldı. Barış büyük bir şans ülkemiz için. Çözüm süreci ülkeye farklı kimlikler etnik kimliklerimiz ve inançlarımızla bir arada yaşayacağız. Bir birimizin yaralarını sarıp ortak değerlerimizi çoğaltıp toplumsal bütünlüğümüzü korumalıyız” dedi.

Star



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,729 µs