En Sıcak Konular

Memur zammında uzlaşma sağlanamadı

30 Ağustos 2007 17:33 tsi
Memur zammında uzlaşma sağlanamadı Hükümet ile memur sendikaları arasında gece yarısına kadar süren pazarlıklarda, memur zammında bir uzlaşma sağlanamadı. Taraflar uzlaşmazlık metni imzalarken, son kararı Uzlaştırma Kurulu verecek

Memur sendikaları ve hükümet arasında yürütülen toplu görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı. Gece yarısına kadar süren pazarlıklar sonucunda hükümet memur maaşlarına 2 dönem halinde yüzde 2'şerlik zam, 20'şer YTL denge tazminatı ve tüm memurların taban aylıklarına yansıtılmak üzere 15+15 YTL zam vermeyi önerdi. Sendikalar taban aylığı zammının 20+20 YTL olmasını istedi. 5 YTL'lik fark uzlaşmazlık metni imzalanmasına neden oldu.

Hükümet ve memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin 6. turu dün gerçekleştirildi. Kamu İşveren Kurulu ilk olarak toplu görüşme masasına iki seçenek içeren bir teklif sundu.

81 YTL'lik artış

Her iki seçenekte de memur maaşlarına gelecek yıl yüzde 2+2 zam yapılması benimsendi. Birinci seçeneğe göre, ek ödeme almayan memurlara ödenen denge tazminatı 25+25 YTL olarak ödenecek. Böylece en düşük memur maaşı 81 YTL artarak 816 YTL'ye çıkacak. Sendika üyelik aidatı olarak bilinen toplu görüşme primi de 5 YTL'den 10 YTL'ye çıkacak. İkinci seçeneğe göre, denge tazminatı 20+20 YTL olacak ancak tüm memurların taban aylıklarına 10 YTL zam yansıtılacak. Bu seçenek kabul edilirse en düşük memur maaşı 78 YTL artarak 813 YTL olacak.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Bu teklif bizim taleplerimizin yanından bile geçmiyor. Türk-İş'in protokolü ve Hava-İş Sendikası'nın toplu iş sözleşmeleri göz ardı edilmemeli" diye konuştu. Memur sendikalarının hükümetin talebini kabul etmemesi üzerine yeni bir pazarlık süreci başladı.

Kamu-Sen hükümetin yüzde 2'lik zam ve 20+20 tazminat önerisini kabul ederken, taban aylıklarına 30+30 YTL zam yansıtılmasını talep etti. Ancak hükümet geri adım atmadı. Bu nedenle uyuşmazlık metni hazırlanarak imza aşamasına gelindi.

Sendika yöneticileri toplantı salonundan ayrılırken, Bakan Mehmet Ali Şahin, tarafları tekrar uzlaşma için çağırdı. Kamu-Sen bu gelişme üzerine sendikalar taban aylığı zammı taleplerini yılın iki dönemi için 20+20 YTL olarak revize ederken, hükümetin son teklifi 15+15 YTL oldu. Taraflar uzlaşmazılk metni imzalayarak konuyu Uzlaştırma Kurulu'na taşıma kararı aldı. Akyıldız, taleplerinin bütçeye yükünün 3.3 milyar YTL'ye çektiklerini buna karşın anlaşma sağlanamadığını bildirdi.

'Adalet Bakanı oldunuz, adil bir zam verin'

Toplu görüşmelerin son turu Başbakan Erdoğan'ın yeni kabineyi açıkladığı güne denk gelince memurlar ortada kaldı. Devir teslim töreni ve Bakanlar Kurulu toplantısının bitmesi için saatlerce Başbakanlık'ta bekleyen memur sendikaları, kabinedeki görev değişiklikleri nedeniyle görüşmeleri Adalet Bakanlığı'na atanan Mehmet Ali Şahin ve Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile sürdürmek zorunda kaldı. Şahin ve sendikacılar, her iki tarafın önerilerini Başesgioğlu'na aktardı. Şahin büyümeden pay alamamaktan şikayetçi olan memurlara, "Büyümede kamu mu etkili özel sektör mü önce ona bakın" derken; sendika yetkililerinin, "Adalet Bakanı oldunuz, gitmeden adil bir zam verin" dediği belirtildi.

Şahin'in görüşmeler sırasında Unakıtan'ı aradığı ve sendikalara "Maliye Bakanı'nı aradım. Gelirse verdiğimiz zammı da alır. Gelin bu zaptı imzalayın" dediği belirtildi.

Milliyet



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,765 µs