En Sıcak Konular

Alman gazetesinde Türkiye örneği

0 0 0000 00:00 tsi
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, gelişmekte olan ülke borsalarının ilk çeyrekten sonra önemli kayıplar vermelerine karşın, yine de uluslararası yatırımcıların genelde bu gruptaki ülkelere yaptıkları yatırımlardan kazançlı çıktıklarını belirtti, Türkiy

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ta yayımlanan bir makalede ekonomistlerin konuya ilişkin yorumlarına yer verildi. Standard and Poor's uzmanlarından Howard Silberblatt'ın araştırmasına göre sanayileşmiş ülke borsalarının olumlu tablo çizdiği bir dönemde, gelişmekte olan piyasalardaki menkul kıymetler borsaları, Nisan'dan Haziran'a kadarki dönemde ortalama yüzde 3,5 kayba uğradı. Gazete kısa dönemdeki bu olumsuz görünümün, yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerden kazanç sağladıkları gerçeğini değiştirmeyeceğini belirtti. Gelişmekte olan ülke borsalarının yatırımcılara, istikrarlı ülkelerdeki borsalar kadar kazanç sağladığını kaydeden gazete, Morgan Stanley'in gelişmekte olan piyasalar endeksi MSCI-EM'in dolar bazında bir yılda yüzde 8,7 arttığını, MSCI Dünya Endeksi'nin ise yüzde 4,8 yükseldiğini bildirdi.

Handellsblatt'ta Türkiye örneği

Makalede konuyla ilgili ülke olarak Türkiye ele alınırken şöyle denildi:

"Bununla birlikte Türkiye örneği gelişmekte olan ülke borsalarındaki yatırımların ne kadar riskli olduğunu gösterdi. Türkiye'de borsa endeksi Mart ayının başında rekor bir artışla 48,192 puana yükseldi ve Temmuz'da 32,000 puanın altına indi. Bu yüzde 34'ten fazla bir kayıp demekti. Son dönemlerde endeks yeniden 38,000 puanla iyileşme gösterdi, çünkü uluslararası yatırımcılar ülkede olumlu ekonomik ve siyasi gelişmeler olacağına inanıyorlar.

İstanbul'daki Garanti Securities yetkilileri 'Bu gelişmeyle öncelikle geçmiş aylardaki kayıpların ortadan kaldırıldığını görüyoruz' yorumunu yaptılar. Garanti analizcileri, orta vadeli gelişmeler konusunda da iyimser olduklarını belirttiler.

Haziran ayından sonra sadece Türkiye'de değil diğer gelişmekte olan ülke borsalarında da yokuş aşağı inişin durduğu görüldü."

Handelsblatt, gelişmekte olan ülke borsalarındaki yükselişte emeklilik fonlarının da katkısı bulunduğunu yazarken, fonlarla ilgili araştırma istatistikler yayımlayan Emerging Portfolio Fund Research (EPFR) uzmanlarının bu desteğin ne kadar süreceğini araştırdıklarını bildirdi.

Credit Suisse uzmanlarından Kasper Bartholdy ise, yükselen piyasalar olarak tanımlanan 36 ülke piyasasında olumlu seyreden borsa hareketlerinin Banka tarafından büyüteç altında tutulmaya devam edeceğini belirtti. "Bu ülkelerdeki büyüme 2006'da yüzde 6,4'lere ulaşabilir" diyen Bartholdy, dünyadaki ortalama gayrı safi yurtiçi hasıla artışlarının ise yüzde 5,1 olabileceğini kaydetti.

ABN Amro Gelir Yönetimi uzmanları ise "Gelecek dönemde yükselen piyasalardaki borsalar, istikrarlı sanayi ülkelerindekilere göre daha iyi durumda olacak" değerlendirmesini yaptı. ABN Amro'nun dikkat çektiği ulusal borsalar arasında Brezilya, Endonezya ve Rusya yer aldı. Commerzbank ekonomisti Oliver Stönner ise güçlü ivme yakalayan ulusal ekonomilerin ekonomik durgunluğun etkisini tamponlayabileceklerini kaydetti.

Görmezden gelinemeyecek riskler

Handelsblatt gazetesi "Görmezden Gelinemeyecek Riskler" adlı bir bölümde ise yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu: "Siyaset: Yatırımcılar kendilerini bu ülkelerdeki siyasi risklerin uzağında tutmalı. Çok sayıda yükselen piyasanın demokratik kurumlarında eksiklikler bulunuyor.

Sermaye Piyasası: 'Emerging Markets' olarak adlandırılan birçok piyasada, sermaye piyasası henüz derinlik ve genişlikten yoksundur. Bu nedenle dış sermaye çıkışı, sıklıkla güçlü döviz kuru dalgalanmalarına yol açabilmektedir.

Yasal Durum: Yatırımcılar bu ülkelerde güvenlik ve şeffaflık gibi konularda genellikle sanayileşmiş ülkelerdeki standartların bulunmadığını göz önüne almak durumundadırlar.
 

anka



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs