'denek' yapan yarışmaya dikkat! | " /> 'denek' yapan yarışmaya dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Çocukları 'denek' yapan yarışmaya dikkat!

30 Ağustos 2007 16:43 tsi
Çocukları 'denek' yapan yarışmaya dikkat! ABD'nin CBS televizyonunda uçakları düşen çocukların, ıssız bir bölgede hayat mücadelelerini konu alan program tepki topluyor. Çocukların hayatta kalma savaşı vererek kendi kurallarını koymalarının istendiği yarışma programı aslında göründüğü kadar masum

ABD'de CBS adlı televizyon kanalının önümüzdeki ay yayınlamayı planladığı "Kid Nation" (Çocuk Ülkesi) isimli "reality show" ülke çapında büyük tepkiye neden oldu. Çekimleri nisan ve mayıs aylarında yapılan şov için, yaşları 8-15 arasında değişen 40 çocuk New Mexico'da terk edilmiş bir hayalet kasabaya bırakıldı. Çocuklardan, bir yetişkin olmadan kendi kurallarıyla işleyen bir toplum yaratmaları istendi.

Konusu, uçakları ıssız bir adaya düşen çocukların hayatta kalmaya çalışırken vahşi bir topluluğa dönüşmesini anlatan William Golding'in "Sineklerin Tanrısı-Lord of the Flies" romanına benzetilen şov, ülkede büyük tepki uyandırdı. Şovun planlandığı gibi 19 Eylül'de yayınlanması da tehlikeye girdi.

Soruşturma başlatıldı

New Mexico kenti yetkilileri, çocukların kasabada günde 14 saat çalışmak zorunda bırakıldıkları iddiasından yola çıkarak soruşturma başlattı. Çocuklardan birinin ailesiyse şov sırasında mutfakta meydana gelen bir kaza sonucu kızının yüzünün yandığı gerekçesiyle şikâyette bulundu. Birçok çocuğun da yanlışlıkla çamaşır suyu içtikleri bildirildi.

Şovun yaratıcısı Tom Forman ise "Çocuklar iyi ellerdeydi, güvenlik prosedürleriyse okullardaki ve ülke çapındaki kamplardakinden daha iyiydi. Çocuklar çalışmıyordu, kendi saatlerini kendileri tayin ediyordu" dedi. Yapımcılar, çekimlerde psikologlar, vahşi yaşam uzmanları ve uzman bir tıp ekibinin de olduğunu söylüyor.(Milliyet)

Çocuklarda soruna yol açabilir

iyibilgi.com anne ve babaları uyarıyor

iyibilgi.com, yarışmaya katılan çocukların çalışma saatlerini kendilerinin belirlemesi, kuralları kendilerinin koyması ve iş bölümünü kendilerinin ayarlaması gibi daha pek çok aktivitenin denetimden uzak olmasının çocuk için sakıncalı olabileceği konusunda uyarıyor.

Genel itibariyle bir 'yarışma' formatında tasarlanan programda, 'hayatta kalma amacıyla' rekabet güdüsü ön plana çıkarılıyor.Küçük yaştaki çocuklarda 'bireysellik, riya ve yalancılık' gibi olguları bilinçaltına iten bu tür oyunların çocukların kendileriyle büyüyen ahlaki değerlerine zarar vereceğine dikkat etmek gerekiyor.

Yetişme çağında yanlış güdülenen çocuğun toplumsal hayata ve kendi sosyal yaşamına dönük zararlar meydana getirebileceği görüşünden hareketle, yarışmanın izleyici kitlesini olutşturan çocuklar da tehlike altında. Televizyonun özendirici etkisiyle kendini yarışma karakterleriyle özdeşleştirecek çocukların bulunduğu gözönüne alınmalı ve programda çocukların uydurduğu ahlaki değerlerinin diğer çocukların gelişimine olumsuz etkileri olabileceği de unutulmamalı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,613 µs