iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Liderlerin 'aday olmama' sırları

30 Haziran 2014 10:05 tsi
Liderlerin 'aday olmama' sırları Kılıçdaroğlu ve Bahçeli yenilginin dayanılmaz ağırlığını kaldıramaz mıydı?.. Kamuoyu CHP ve MHP’nin adayını tartışıyor, CHP ve MHP ise neden aday olmadıklarını!.. iyibilgi Ankara

Çatı isim Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ismi CHP ve MHP tarafından adayı olarak açıklandıktan sonra Ak Parti, İhsanoğlu’ndan çok bu iki partiye yüklendi ve; “neden içinizden birini veya liderlerinizi aday göstermediniz” eleştirisini getirdi. Bu kritik elbette politik rekabete yaslanıyor ama “siyaset bilimi”nin de bu soruyu sorması gerekiyor?

Neden AK Parti kendi liderini öne çıkarırken, diğer partiler bunu yapmadılar veya yapamadılar?  Bu hal, yine siyasetin tabiatına uygun olarak, “içlerinde saydıkları kriterlere uygun bir isim yokmuş” lafını da piyasaya sürüyor.

Kaldı ki bu lafın alıcısı sadece AK Parti tabanı değil. CHP ve MHP’liler de bu lafı duyuyorlar! (CHP içinde bir seri ismin-21 milletvekilinin-bir şeyler yapacaklar mı beklentisi yaratması da, ‘Devletin başına Devlet gelecek’ yerleşik söylemine rağmen MHP milletvekillerinin eksiksiz imza toplaması da bu bağlamda eleştiriliyor.) “Neden Genel Başkanlar aday olamıyorlar veya önerilmiyorlar” sorusu hiç ellenmeden ama meraklı bakışlar altında ortada duruyor!

Genel Başkanlar önerilseydi?

CHP ve MHP Genel Başkanları önerilseydi ne olurdu? Genel kabul ve hayatın akışı, Kemal Kılıçdaroğlu veya Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmalarının zor olduğunu işaret ediyor. Ancak mesele seçim kazanmakla ilgili değil.

Her iki siyasi partinin de böyle bir makam için kendi içinden, beklentileri karşılayan donanımlara sahip liderlerini aday göstermeleri ve seçmenlerinin karşısına “işte sizin Cumhurbaşkanınız” diyerek çıkmaları. Pekâlâ, iki liderden biri ilk turda geri kaldığında yine diğerini destekleyebilirdi ve bu sefer kimse bir eleştiri de getiremezdi.

O halde niye aday olmadılar? Bu soru, AK Parti karşısında sandıkta seri yenilgiler alan siyasi partilerin iç dengeleri ile ilgili. Örneğin CHP daha seçim bile yapılmadan ayrışmış görünüyor ve parti grubundaki 'büyüklerin' “şimdi değil” ikazlarıyla zoraki denge kuruluyor.

Nihayetinde Başbakan Erdoğan’ın karşısında “birebir” ve ağır bir yenilgiyi mazeretsiz olarak yaşayacak parti genel başkanlarının siyaseten ayakta kalması mümkün gözükmüyor. İşte onlar da tercihlerini temelden değil çatıdan yana kullanmış oluyorlar.

www.iyibilgi.com 



Bu haber 1,474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,463 µs