En Sıcak Konular

Beyaz Saray danışmanlık sistemi geliyor

28 Haziran 2014 09:31 tsi
Beyaz Saray danışmanlık sistemi geliyor Başbakanlık merkezindeki farklı birimlere 402 yeni kadro verildi.

Milliyet'ten Bahar Atakan'ın haberine göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Başbakanlık’ta kurulan ‘Sektörel İzleme ve Değerlendirme’ biriminin ABD’deki Beyaz Saray danışmanlık sisteminde olduğu gibi çalışması için ilk adım atıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba tasarıya eklenen yeni düzenlemeyle Başbakanlık merkezindeki farklı birimlere 402 yeni kadro verildi.

Komisyonda 70. maddede kabul edilen bir önergeyle 2011’de danışmanlık yapmak üzere oluşturulan ‘Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi’ ile Başbakanlığın diğer bazı birimlerine 402 yeni kadro açıldı. Kadro dağılımına göre, başta birim olmak üzere 2 genel müdür yardımcısı, 20 daire başkanı, 380 de danışman olarak çalışacak raportör görev yapacak.

Birim ekonomi, tarım, enerji, sosyal politika, adalet, güvenlik, eğitim, kültür, bilim, teknoloji, eğitim ulaştırma, çevre şehircilik ve uluslar arası ilişkiler alanlarında Başbakanlığa danışmanlık yapacak. Danışmanların, tüm kamu kurumlarından bilgi isteme yetkisi olacak, özel raporlar hazırlanacak.

Danışmanlardan oluşacak ve aynı zamanda düşünce kuruluşu gibi görev yapacak birim, hükümet politikalarının oluşmasına katkı sağlayacak. Birim, Başbakan tarafından görevlendirilecek.

‘Yarı başkanlık sistemi’

Düzenlemeyi eleştiren MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, “Başbakanlık içinde ayrı bakanlıklar ihdas edilecek. Bu siyasi bir oluşum. Alternatif DPT, Maliye, Hazine kurmaktır. Başbakan, cumhurbaşkanı olamayacağını gördüğü için yarı başkanlık sistemini oluşturmaya çalışıyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı ise, “Bu birim, ne yapacak? Bunlar Beyaz Saray mantığı içinde mi çalışacak?” diye sordu.

Komisyona katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da birimin esas görevinin danışmanlık yapmak olacağını belirterek, “Koordinasyonun iyi yapılabilmesi için bakanlıktan veri akışının gelmesi lazım Başbakanlığa” dedi.

Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,976 µs