En Sıcak Konular

DİSK'ten yeni hükümete: IMF politikalarından vazgeçin

30 Ağustos 2007 14:53 tsi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan, sendikal hak ve özgürlükler önündeki engellerin kaldırılması, tam istihdamın ulusal politikaya dönüştürülmesi, IMF politikalarından vazgeçilmesi, özelleştirmelerin d

DİSK Yönetim Kurulu 60. Hükümet’in kurulması üzerine, Hükümet Programı’nda yer almasını istediği talep ve beklentilerini bir yazıyla Başbakan Erdoğan’a iletti. Talepler özetle şöyle:

-Sürmekte olan AB üyelik süreci ile ilgili çalışmalarda, sosyal haklar ile ilgili beklentilerimizi karşılayacak başlıklarda, artık ötelemeden vazgeçilmeli ve AB ülkeleri ile sosyal damping uygulama noktasına gelmiş olan sosyal hakların uygulamaya dönüşmesi sağlanmalıdır.

-Evrensel temel hak ve özgürlüklerin yaygınlaştırılması amacıyla, çalışma ilişkilerinde Türkiye’nin yükümlülük üstlendiği başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerin gerekleri yerine getirilmelidir.

-Çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi, öncelikle sendikal hak ve özgürlükler önündeki engellerin kaldırılması, sendikalaşmanın desteklenmesi, hak olarak kullanılan değerlerin uygulamada korunması sağlanmalıdır.

-Tam istihdam, ulusal bir politikaya dönüştürülmelidir. Ekonomide gerçekleşen büyüme ve ulusal gelirde oluşan artışın adil ve hakça bölüşümünün sağlanması temel bir amaç olmalıdır.

-Yoksulluğun bir kader olarak yaşanmasına yol açan IMF denetimli ekonomi politikaların uygulanmasından vaz geçilmelidir.

-Borçlanmaya dayalı politikaların, sosyal politikalar üstünde baskı yaratmasına izin verilmemeli, “faiz dışı fazla” hedefine odaklanan bütçe yerine, kaynakların sosyal kesimler arasında adil dağılımını planlayan bütçe yaklaşımı benimsenmelidir.

-Ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan kamu kuruluşlarının ve sosyal devletin tasfiyesine yönelik bir saldırı olan özelleştirmeler durdurulmalı; toplumsal ihtiyaçları karşılamak için vazgeçilmez hizmetler olan eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik sermayenin kar hırsına terk edilmemelidir.

-Sosyal güvenlikte gerçekleştirilen tek çatının işlevselliği ve sosyal güvenlik sisteminin finansmanında bütünsellik açısından, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’nun da bu yapı içine alınması gereklidir.

-Sağlık hizmetleri, herkesin erişebileceği ve her yurttaş için temel hak olarak, karşılanmak üzere düzenlenmelidir.

-Asgari ücret, açlık ve yoksulluk sınırlarının altında kalan miktarı ile ülkeyi ucuz emek pazarına dönüştüren anlayışın bir simgesi olarak belirlenmektedir. Asıl olarak Asgari Ücret Tesbit Komisyonu’nu yapısının demokratikleştirilmesi; asgari ücretin bir sosyal politika aracı olarak ILO ve Avrupa Sosyal Şartı’nın asgari ücretin belirlenmesiyle ilgili ölçüleri gözetilerek hesaplanması ve çalışanları ve ailelerini yoksulluğa karşı koruma ve gelirin adil paylaşılması esasını gözeterek uygulanmasının sağlanması gereklidir.

-Kıdem tazminatı gibi, emeğin kazanılmış haklarına dokunulmamalı, bunu kaldırmaya yönelik yaklaşımlar terk edilmelidir.

-Vergi politikaları, emekçilerin üstündeki yükü azaltacak, dolaylı vergilerin oranlarını ve kapsamını daraltacak; buna karşın vergi gelirlerini artırmak amacıyla faiz ve rant gelirlerini vergilendirmek doğrultusunda belirlenmelidir.

-Kadın istihdamını artırmak amacıyla, kadının üstlendiği çocuk bakımı, hasta ve yaşlı bakımı gibi toplumsal yükler azaltılmalıdır.

-Emeklilerin insanca yaşama koşulları sağlanmalı, açlık sınırının altında kalan emeklilik aylıkları yükseltilmelidir.

-Türkiye’nin çocuk çalıştırılmasına karşı yükümlülükleri, ILO’nun temel sözleşmelerinden olan 138 ve 182 sayılı sözleşmelerle belirlenmiştir. Bu ILO normları geçerli kılınmalı, çocuk emeği sömürüsü ile yakından ilgili olan, çocuk çalıştırılmasına neden olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır.

-Ülkenin başta su olmak üzere doğal kaynakları ve zenginlikleri korunmalı, KYOTO Protokolü imzalanmalı ve halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının sağlanması için, sanayi kuruluşlarının sorumluluğu da gözetilerek, gerekli önlemler alınmalıdır.

Hürriyet



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,418 µs