En Sıcak Konular

Karaalioğlu: Bu işi kelle koltukta yapıyordu

27 Haziran 2014 09:47 tsi
Karaalioğlu: Bu işi kelle koltukta yapıyordu ‘Tasarı muhakkak suretle gerekliydi’ diyen Mustafa Karaalioğlu, Hakan Fidan'ın bu işi kelle koltukta yapmış olduğunu hatırlattı.

'Yeni Türkiye' programında Ali Bayramoğlu moderatörlüğüde Mustafa Karaalioğlu ve İbrahim Kiras ile çözüm tasarısı ve Cumhurbaşkanı seçimi konuları tartışıldı.
 
KÜRT TARAFI ADIM ATILMAMASINDAN ŞİKAYETÇİYDİ

İbrahim Kiras’ın çözüm sürecinde iyi noktaya gelindiğini belirtti. Kiras, Kürt tarafının hükümetin vermiş olduğu adımlardan bir süredir şikayetçi olduğunu, bu yasa paketiyle bunun çözümlenmiş olduğunu söyledi. Kiras şunları söyledi:

“Çözüm süreci geçen süre içinde belli bir aşamaya geldi. Birçoklarının belki de ummadığı kadar olumlu bir noktaya geldi. Siyasi Kürt hareketlerinin de büyük ölçüde aslında karşılandığını söylemek lazım. Özellikle Kürtçe eğitim en fazla tartışılan konuydu. Yıllarca bu tartışmaya enerjimizi verdik ve en sonunda bir formülle o bile çözümlenebildi.”
 
“Fakat iki tarafından da bazı psikolojik bariyerler var önlerinde. Bunun aşılması da icap ediyor. Özellikle Kürt tarafı hükümetin söz vermiş olduğu adımları atmadığından bir süredir şikayetçi. Onların bir kısmı belki bu yasa paketiyle çözümlenmiş olacak."

O ESKİ KAVRAMLARI KONUŞAMAYIZ

Çözüm tasarısının hükümetin çözüm arzusunu gösteren bir belge olduğunu söyleyen Mustafa Karaalioğlu, Kürt sorunun çözülmesiyle Türkiye’nin çözüm tecrübesinin önemli kilometre taşlarından birisi olacağını belirtti. Karaalioğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Türkiye’nin çözüm arzusunun, bilhassa da hükümetin bu arzuyu taşıyor oluşunun bir nişanesi olarak fevkalade önemli. Bu metin, bu belge inşallah Kürt sorunu çözüldüğünde Türkiye’nin çözüm tecrübesinin önemli kilometre taşlarından birisi olacak. Yani ‘Türkler bu işi böyle çözdüler’ derken sayılacak maddelerden bu olacak. Bu yasa hem bir güvenlik sağladı, yasal güvenlikten daha önemli ne sağladı? Bu işin aktörlerine hem hükümet, devlet kanadı bir tanım getirdi. Ama hepsinden daha önemlisi Kürt siyasal müzakareci, taşıyıcıya veyahut da Öcalan’ın bir şahsı manevisine bir tanım getirdi. Şimdi bundan sonra pişmanlık yasasıydı, şuydu buydu gibi o eski kavramları konuşamayız.

Bu kadar cesur bir adım atıyorsa hükümet bu yola çözüm makinasını bu yolda yürütebilir.”

HAKAN FİDAN KELLE KOLTUKTA BU İŞİ YAPIYORDU

‘Tasarı muhakkak suretle gerekliydi’ diyen Mustafa Karaalioğlu, 'Oslo görüşmeleri yüzünden Hakan Fidan’ın hapse girecekti' dedi..

“Şu açıdan çok önemli; bu kişiler öyle bir noktada ki, üç gün sonra bunlara terörist muamelesi yapılabilir yani. Milletvekili mebus olsalar bile yapılabilir. “Ya siz ne görüşüyordunuz kardeşim burada. Bütün çatı yıkıldı, masa yıkıldı, dosya dağıldı siz orada ne işler çeviriyordunuz. Gelin bakalım buraya bölücüler, bilmem neler.” Bu işin dairesine giren herkese bu yafta yapıştırılabilir. Türkiye’nin böyle bir gel-git’i var. Dolayısıyla bu muhakkak surette gerekli bir şey. Bugüne kadar bizzat Hakan Fidan kelle koltukta bu işi yapıyordu adam. Yani bu yüzden hapse girecekti hatırlayalım Oslu görüşmeleri yüzünden. Dolayısıyla bu çok gerekli bir şey.”

TÜRKİYE’DE SEMBOLİK CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ YOK

Türkiye’de sembolik Cumhurbaşkanlığı sistemi olmadığını söyleyen Ali Bayramoğlu, Tayyip Erdoğan’ın da oraya çıkması halinde bu yetkileri kullacağını söyledi.

“Halkın doğrudan seçeceği Cumhurbaşkanı ve bu Cumhurbaşkanı güçlü bir siyasi lider olacak, eğer Tayyip Erdoğan olursa. Burada yeni bir siyasi durumu ve yeni bir siyasi meşruiyeti devreye sokuyor. Bu kendi başına son derece güçlü. Bunun etkisinden bahsediyorsan %100 katılıyorum. Nitekim Başbakan en son “seçilmiş Başbakan, seçilmiş Cumhurbaşkanı ülkeyi birlikte yönetecekler” dedi. Ben Cumhurbaşkanı yetkilerine baktığım zaman yürütmeye ve yasamaya ilişkin yetkileri vardır. Ve bunlar temel olarak devletin işleyişi ve devletin kadrolarının şekillenmesi yetkisi üstüne kurulur. Yani üçlü kararnamede atacağı imza Başbakanı’nın bir müdürün atanmasına kadar, devletin işleyişine müdahale etmesi ama devletin ana kadrlarının şekillenmesinde de bir yetkiye sahip olduğunu söyler. Bunun dışında Cumhurbaşkanı’nın tek bir icrai yetkisi yoktur. İcrai yetkiden kast ettiğim şu; yani bir siyasi program, bu siyasi programın devreye sokulması ve bundan dolayı taşınacak sorumluluk. Şöyle de diyebiliriz; bizim Cumhurbaşkanlık sistemimiz başka parlamenter sistemlerdeki gibi sembolik bir Cumhurbaşkanlığı değildir. Devlete, siyasetin üstünde baskı kursun diye verilmiş özel misyoner bir Cumhurbaşkanlığı modelidir bu. Şimdi bu modeli nasıl kullacak Cumhurbaşkanı sorusunun bence yanıtını aramaya gerek yok. Bugüne kadar kim, nasıl bu yetkileri kullandıysa, Tayyip Erdoğan da oraya çıkarsa bu yetkileri kullacaktır.”
 
yirmidörthaber.com
 

Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,270 µs