En Sıcak Konular

"IKBY'den yardım talebi söz konusu olmadı"

26 Haziran 2014 20:51 tsi
Irak'ta alıkonulan Türklerin kurtarılması konusunda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'yle (IKBY) eşgüdüm ve istihbarat paylaşımının yapıldığı ancak Türkiye'nin yardım talep etmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.

 Diplomatik kaynaklar, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Tikrit’in doğusundaki petrol sahasını ele geçirdiğini, Diyala’nın ve Felluce’nin bazı bölgelerinde ise çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Nisan seçimleri sonrasında Irak Meclisi'nin 1 Temmuz’da toplanacağını ve böylelikle hükümet kurma çalışmalarının başlayacağını ifade eden kaynaklar, tüm dünyanın bu ülkenin normale dönmesi için siyasi çalışmaların yapılmasını beklediğini kaydetti.

Bugün IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyetin Türkiye’de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini hatırlatan kaynaklar, şöyle devam etti:

“Bu ziyaret bizim için önemliydi. Türkiye’nin üzerinde durduğu konu soydaşlarımıza desteğin devam etmesi için insani yardıma onların eşgüdümü konusuydu. Türkmen, Kürt, Arap dostluğuna zarar verecek adımlara izin verilmemesi ve bu gruplar arasındaki kardeşliğin bundan sonra da vurgulanarak devam etmesi konusunda her iki tarafın da mesajları oldu.”

Uluslararası alanda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Bağdat ziyaretinin ardından yarın Suudi Arabistan’a gideceğini ifade eden kaynaklar, Bağdat’ta bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’in de bugün Erbil’e geçeceğini belirtti.

Alıkonulan tır şoförlerinin aileleriyle Bakan Yardımcısı Naci Koru’nun bugün Dışişleri Bakanlığında bir araya geldiğini vurgulayan kaynaklar, yetkililer ve şirket yöneticilerinin de bulunduğu toplantının olumlu havada geçtiğini dile getirdi. Ailelerin doğal olarak tek istedikleri şeyin alıkonulan Türklerin sağ salim gelmesi olduğunu dile getiren kaynaklar, Bakanlık yetkililerinin de şimdiye kadar ne yaptıklarını ve bundan sonra ne yapacaklarını anlattıklarını kaydetti.

Irak’ta alıkonulan Musul Başkonsolosluğu çalışanlarının yakınlarıyla yarın Bakanlıkta bir araya gelineceğini bildiren kaynaklar, Türkmenler tarafından kurtarılan 4 Türk vatandaşının iş bağlantılarından dolayı Süleymaniye’de olduğunu öğrendiklerinin de altını çizdi.

THY seferleriyle Irak’tan Türkiye’ye 11 Haziran’dan bu yana 16 bin 379 yolcu ve 260 bebekten oluşan Türk ve yabancı sayısına karşılık, Türkiye’den Irak’a 10 bin 601 ve 177 bebeğin gittiği bilgisini veren kaynaklar, karayoluyla Irak’tan Türkiye’ye gelen Türk vatandaşı sayısını 64 bin 886, Türkiye’den Irak’a çıkış yapan vatandaş sayısını da 53 bin 248 olarak açıkladı.

Bağdat Büyükelçiliğinin güvenliğinin Türkiye için çok önemli olduğunu ve bu nedenle oradaki durumu devamlı takip ettiklerini vurgulayan kaynaklar, “Büyükelçilik mensuplarının güvenlikleriyle ilgili herhangi bir tehdit olursa tahliye planlarımız zaten yapılmıştı, ona göre tahliye kararı alınır ama bugün için böyle bir planı uygulamaya koymuyoruz” ifadesini kullandı.

Türklerin kurtarılması konusunda yerel yönetimle eşgüdüm, istihbarat paylaşımının yapıldığını söyleyen kaynaklar, “Ama vatandaşlarımızın kurtarılması noktasında bizim Kuzey Irak’tan yardım talep etmemiz beklenemez” diye konuştu.

AA



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,733 µs