En Sıcak Konular

Cep telefonu bu durumlarda caiz mi?

30 Ağustos 2007 12:34 tsi
''Cep telefonu kullanmak bazı durumlarda caiz olmayabilir mi? Mesele teknoloji karşıtlığı değil. İşte mantık yürütüldüğünde hiç de tartışma götürmeden kabul edilecek üç durum:

"Zaman gazetesi yazarı Ahmet Kurucan'ın ilginç yorumu:

"Cep telefonu caiz mi?

Farkındayım, çok kışkırtıcı bir başlık! İslam'a karşı önyargıyla yaklaşan çoklarına yazının muhtevasına vâkıf olma ihtiyacı dahi hissettirmeyecek ve "n'olacak, alın size yobazlığın bir başka örneği" dedirtecek türden hem de. Ama acele etmeyin ve sabırla yazının sonuna kadar okuyun.
Sorulan sorulara fıkhi açıdan cevaplar aradığımız bu sütunda "Cep telefonu kullanmak caiz midir?" sorusunun cevabını şimdilik üç ayrı açıdan ele alabiliriz; vakit israfı, araba kullanırken cep telefonu ile konuşma ve sağlık. Dikkat ederseniz bunların her biri de bir alet olarak cep telefonu ile ilgili değil, onun sebebiyet verdiği menfi ve müsbet sonuçlarla alakalıdır. Teker teker ele alalım.

Vakit israfı: Dinimize göre israfın her çeşidi haramdır. Her ne kadar bizim toplumumuzda "Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri asla sevmez." (7/31) ayetinden hareketle israf, yeme-içme gibi şeylere has gibi algılansa da, bu alabildiğine yanlış bir yargıdır. İsraf, haddi aşma demektir ve haddi aşma konusunda gerek bizzat 'israf, müsrif' gibi kelimelerle, gerekse aynı manaya gelen başka kelimelerle Kur'an birçok ayetinde israfın her çeşidini yasaklamaktadır. Efendimizin birçok beyanında da bu gerçeği görmek mümkündür.

İster konuşma bedelinin çok ucuz olması -ABD'de hafta içi akşam 9 ila sabah 7 arası ve cumartesi-pazar 24 saat cep telefon konuşmaları bedavadır- ister özenti belasıyla ihtiyaç sınırlarını aşan konuşmalar yapılmaktadır. Yemeğin tuzundan misafirliğe gidilen evde yapılan izzet u ikramlara kadar âşık muhabbetlerini andıran ve saatlerce devam eden bu konuşmalara söylenecek şey, sadece israf-ı zaman ve israf-ı kelamdır. Cep veya ev telefonu değil, normal şartlar altındaki karşılıklı konuşmalarda da genel ölçü, zaruret ve ihtiyaç ekseni üzerine oturmak zorundadır. Fazlası fazladır ve caiz olduğu söylenemez. O vakitler dünyevi ve uhrevi hayatımız namına çok daha faydalı işlerde harcanmalıdır.

İkincisi; günümüzde istatistik ilmine ve ilmi araştırmalara konu olan en güncel problemlerden birisi araba kullanırken cep telefonu ile konuşmadır. 'Cep telefonunun tehlikeleri' yazarak internet arama motorlarında yapacağınız küçük bir araştırma, bu konudaki çıplak gerçeklerle sizi yüz yüze getirecektir.

"Araba kullanırken cep telefonu ile konuşma, sarhoş iken araba kullanma gibidir", konu ile ilgili yapılan araştırma sonuçlarının verildiği haberin manşet cümlesidir mesela. Aslında sadece şu manşet cümlesi bile insanı ürkütmeye yeter.

Araştırmalar 18-25 yaşındaki şoförlerin cep telefonu ile konuştukları takdirde direksiyon başında şuurlarının 65-74 yaş arasına çıktığını, dikkat, refleks ve araç takibi gibi mevzularda bu yaş arası insanların özelliklerini taşıdıklarını söylüyor. Neden? "Çünkü bakıyorlar; ama görmüyorlar", uzmanların konuyu özetleyen bir sözü.

Bir başka araştırma sonucu; büyük şehirlerdeki trafik sıkışıklığının sebeplerinden bir tanesinin cep telefonu ile konuşmak olduğu kesinlenmiş durumda. Oran % 18. Ve belki de en önemlisi, cep telefonu ile konuşmanın sebebiyet verdiği trafik kazaları. Bir istatistik sunayım sizlere. ABD'de her yıl 42 bin kişi trafik kazalarında ölüyor. Geçen sene cep telefonunun sebebiyet verdiği kazalarda ölen kişi adedi 2.600, yaralı sayısı ise 33 bin. Yetkililer bu rakamın her yıl katlanarak arttığına dikkat çekiyor. Zaten araba kullanırken cep telefonu ile konuşma yasağı eksenli kanuni düzenlemelerin hız kazanmasının sebebi de bu. Bu kazaların milli ekonomiye zararını da unutmamak lazım.

Meseleye bu zaviyeden baktığımızda dünyevi ve uhrevi birçok mesuliyeti beraberinde getiren böylesi riskli bir amele dinin cevaz vermesi düşünülemez. İslam hukuku açısından bir örnek; cep telefonu kullanımının vesile olduğu ölümcül bir kazada, şoför yüzde yüz kusurlu ise "şibh bi'l amd; kasda benzer öldürme veya tesebbüben katl; ölüme sebebiyet verme" suçu ile yargılanmayı hak etmiş demektir. Bu ise 'suçlu, tazminattan ehliyetinin süreli veya süresiz geri alınmasına ve hapis cezasına kadar hukukun öngördüğü cezaya çarptırılabilir' anlamını taşır.

Haber 7

 



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,343 µs