En Sıcak Konular

ABD sonunda itiraf etti: PKK'nın silahları bizim!

30 Ağustos 2007 12:21 tsi
ABD sonunda itiraf etti: PKK'nın silahları bizim! ABD tarafından daha önce yalanlanan, PKK'lı teröristlerin üzerinde yakalanan silahların Amerikan Ordusu'na ait olduğu haberleri, ABD Savunma Bakanlığı tarafından doğrulandı.


Türkiye'nin PKK'lı teröristlerin üzerinde ele geçirildiğini belirttiği ABD çıkışlı silahlarla Amerikan ordusunun Irak güvenlik güçlerine verdiği bazı silahların aynı olduğu, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerince doğrulandı.

Öte yandan Pentagon sözcüsü Geoff Morrell, terör örgütü PKK'ya silah sağlamanın, ABD'nin politikası olmadığını vurguladı.

The New York Times gazetesi, Türkiye'de ele geçirilen silahlarla ABD'nin Irak polis güçlerine 2004 ve 2005 yıllarında sağladığı bazı silahların seri numaralarının çakıştığını yazı.

Bu gelişmenin, Savunma Bakanı Robert Gates'in Irak'ta akıbeti belirsiz Amerikan çıkışlı silahlara ilişkin kaygısını artırdığı ve bu çerçevede açılan soruşturmanın derinleştirileceği bildirildi.

Seri numaraları çakışan silahlar arasında, ABD'nin Irak güvenlik güçlerine dağıtmak üzere satın aldığı Avusturya yapımı Glock marka tabancaların da yer aldığı belirtildi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, temmuzdaki bir konuşmasında, terör örgütü PKK'nın elindeki ABD çıkışlı silahlarla ilgili olarak Iraklı Kürt gruplarını suçlamıştı.

The New York Times'a göre Pentagon yetkilileri, silahların terör örgütü PKK'ya Iraklı Kürtler tarafından verildiği veya satıldığı yönünde ellerinde kanıt olmadığını söyledi.

Bu yetkililer, bu silahların, çalındıktan veya çatışmalarda kaybolduktan sonra karaborsada satılarak Türkiye'ye sokulmuş olabileceğini savundu.

Amerikalı yetkililer, Türkiye'de ele geçen ABD çıkışlı silah sayısının, onlarca veya yüzlerce olabileceğini kaydetti.

-"ABD, PKK'YI SİLAHLANDIRMAZ"-

Bu silahlar konusundaki haberler ve iddialar, Pentagon sözcüsü Morrell'in basın toplantısında geniş şekilde tartışıldı.

Morrell, "Bu devletin ve bakanlığın politikası, PKK'nın bir terör örgütü olduğu yönünde. Biz teröristlerle iş yapmayız, dolayısıyla PKK ile de iş yapmayız ve kesinlikle PKK'yı silahlandırmayız. Dolayısıyla, Amerikan çıkışlı bazı silahlar Türkiye'de teröristlerin veya başka suçluların eline geçmişse, böyle bir durum bu devletin veya bu bakanlığın politikası değil" dedi.

Sözcü Morrell, Pentagon hukuk müşaviri Jim Haynes'in, Türk yetkililerinin bu konudaki kaygılarını birinci elden dinlemek ve ABD'nin bu durumun aydınlığa kavuşturulması için Ankara ile çalışma konusundaki kararlılığını bildirmek için geçen ay sonunda Türkiye'ye gittiğini kaydetti.

Morrell, Savunma Bakanı Gates'in, Irak'taki ABD çıkışlı silahların akıbeti konusundaki haber ve söylentilerden büyük rahatsızlık duyduğunu ve ABD kökenli silahların istenmeyen ellere geçtiği iddialarının yerinde araştırılması için, Pentagon başmüfettişi emekli Korgeneral Claude Kicklighter'in,gelecek hafta Irak'a gideceğini ve gerekli gördüğü sürece orada kalacağını açıkladı.

Son aylarda yapılan incelemelerde, ABD'nin Irak güçlerine teslim ettiği silahlarla halen bu güçlerin elinde bulunan silahların sayısı arasında büyük farklar olduğu ortaya çıkmıştı.

Aktifhaber



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,424 µs