En Sıcak Konular

4 Türk Kos Ada’sında rehin tutuluyor

26 Haziran 2014 08:35 tsi
Yunan askerince gözaltına alınan 4 Türk, kafaletle serbest kaldı ama Kos Ada’sından çıkamıyor.

Bodrum Turgutreis açıklarındaki Çatal Ada yakınlarında Blue Angel adlı tekneyle balık avlarken, karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle Yunan Sahil Güvenliği’nce ateş açılarak gözaltına alınan 4 Türk vatandaşı, kefaletle serbest kaldıkları halde çıkışları yasaklandığı için 32 gündür tatil adası Kos’ta esir kaldı.

Kos rehinlerinin arasında Ak Parti Dalaman Belediye Başkan adayı Süleyman Camuzcuoğlu’nun oğlu Kaan Camuzcuoğlu da bulunuyor.

Milliyet'in haberine göre; Bodrum Turgutreis’te yaşayan Kaan Camuzcuoğlu, Murat Bıçak, Doğan Çoşkun ve Cangül Tor, 25 Mayıs 2014 günü Blue Angel adlı tekneyle denize açıldı.

Türk karasuları içinde yer alan ve Turgutreis’e sadece 3 mil uzaklıktaki Çatal Ada yakınlarında balık avlayan grup aniden Yunan Sahil Güvenlik botuyla karşılaştı. İddiaya göre yakındaki Pserimos Adası’ndan hızla gelen AZ 616 numaralı Yunan botundan, hiçbir uyarı yapılmadan tekneye doğru otomatik silahlarla ateş açıldı.

Teknedekiler hemen Bodrum istikametine doğru kaçmak istedi ancak önleri daha hızlı olan askeri bot tarafından kesildi. Yunan askerleri teknenin motorlarının durmasını sağlarken, yere yatan Türk vatandaşları şans eseri yaralanmadı. Daha büyük bir Yunan askeri gemisini çağırılmasının ardından kısa süre içinde uluslararası sulara çekilen teknedekiler önce Kalimnos Adası’na götürüldü.

2 bin euro kefalet

Kalimnos Adası’nda 3 gün gözaltında tutulan 4 arkadaş, Kos Adası’na götürülerek mahkemeye çıkarıldı. ‘Yunanistan karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle’ suçlu bulunan 4 Türk, kişi başı 2 bin euro kefalet karşılığı serbest bırakıldı. Ancak, yargılama devam ettiği için adadan ayrılmaları yasaklanarak pasaportlarına el konuldu. O günden beri Kos Adası’ndaki ucuz pansiyonlarda kalan 4 Türk vatandaşının ihtiyaçlarını, feribotla adaya gelen yakınları ve arkadaşları karşılıyor. Teknenin sahibi Kaan Camuzoğlu’nun da birkaç gün önce sağlık sorunları nedeniyle Atina’ya gönderildiği belirtildi.

‘Adada mahsur kaldık’

Kos’ta kalanlardan dalış eğitmeni Murat Bıçak, “Serbestiz ama adada mahsur kaldık. Yunan karasularına girdiğimizi ve teknemizi Yunan botunun üzerine sürdüğümüz iddia ediliyor. Ama ikisi de doğru değil. Tek uyarıda bile bulunmadan otomatik silahlarla bizi taradılar. Teknemiz ABD bayraklıydı ve kendi karasularımızda Turgutreis’e 3 mil uzaklıktaydık. Kötü durumdayız, ülkemize dönemediğimiz için ailelerimiz bile bizden şüpheleniyor. İnsan kaçakçılığı yaptığımızı düşünenler bile oluyor. Şimdiye kadar hiçbirimiz en ufak bir suç işlemedik. 32 gündür kurtarılmayı bekliyoruz ama diplomatik olarak hiçbir adım atılmadığını düşünüyoruz” dedi.

Botun sicili kabarık

Blue Angel teknesine içinden ateş açılan Yunan Sahil Güvenlik botu AZ 616’nın sabıkası kabarık. Bot, 30 Aralık 2007’de Turgutreis önlerine kadar gelmiş ve Gümüşlük’e 300 metre kala teknedeki askerler güverteye çıkmıştı. Aynı bot, 17 Kasım 2008’de de Bodrum Akyarlar Köyü açıklarında ahtapot avlayan biri çocuk 5 kişilik balıkçı ailesini taciz etmişti. AZ 616, 18 Şubat 2014’te ise Kardak Kayalıkları’nı geçerek yine Türk balıkçıları taciz etti. İzmir’den Antalya’ya akaryakıt götüren 133 metre uzunluğundaki “Faik Bey” isimli akaryakıt tankerine geçtiğimiz Nisan ayında botun çok yaklaşması üzerine Türk Sahil Güvenlik botu araya girmişti.

Yunanistan’a ait 12 adadan biri olan Kos Adası, beyaz badanalı evleriyle dünyanın en ünlü tatil adalarından biri.

Dışişleri biliyor

AKP Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın konuyu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bildirdiği öğrenildi. Boğa, “Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu’na da bu konu hakkında bilgi verdim. Türk karasularında avlanan Türk vatandaşlarına ateş açılması ve bunlardan tekne kaptanının tutuklanmasının Türk-Yunan ilişkilerini zedelememesi için ikili görüşmeler başladı. Yunanistan’ın Ankara büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı ve kendisine konu hakkında bilgi verildi” açıklamasını yaptı.



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs