En Sıcak Konular

Libya'da çatışma: 7 ölü

26 Haziran 2014 08:17 tsi
Bingazi'de emekli General Hafter yanlısı Ortak Güvenlik Birimi ile orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Taburu arasında çıkan çatışmada, 7 kişi öldü, 52 kişi yaralandı.

Bingazi Hastanesi Müdürü Halil Kuveydir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmanın meydana geldiği el-Hevari bölgesinden hastanelerine 7 ölü, 49 yaralı getirildiğini söyledi.
 
El-Hevari Hastanesi Basın Sözcüsü Hani el-Aribi de çatışmada yaralanan 3 kişinin hastanelerinde tedavi altına alındığını belirtti.
 
Öte yandan, Ortak Güvenlik Birimi Sözcüsü İbrahim eş-Şera, el-Hevari bölgesindeki seçim merkezlerinde güvenliği sağlamakla görevli birliklerinden birine Ra'fallah es-Sehati Taburu önünden geçtiği sırada ateş açıldığını savundu. Ortak Güvenlik Birimi'ne bağlı askerlerin karşılık vermesi üzerine çatışma çıktığını dile getiren Şera, kendilerine bağlı birimde yaralananlar olduğunu doğruladı.
 
Orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Taburu yetkilileri ise ilk ateş edenin kendileri değil aksine Ortak Güvenlik Birimi olduğunu ileri sürdü.
 
Libya'da dün halk, 40 yıllık Muammer Kaddafi yönetimine son veren 2011'deki halk ayaklanmasından bu yana ikinci kez parlamento seçimleri için sandığa gitmişti.
 
Emekli General Halife Hafter, çeşitli suçlamalarda bulunduğu Bingazi'deki hükümet yanlısı gruplara karşı "onur savaşı" başlattığını duyurmuş, ülkenin parlamentosu Milli Genel Kongre ve geçiş hükümeti, bu durumu "darbe girişimi" olarak tanımlamıştı. Aralarında eski Başbakan Ali Zeydan'ın da bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve üst düzey asker ise Hafter'i desteklediğini açıklamıştı.
 
Kadın aktivist öldürüldü
 

Öte yandan, Libyalı hukukçu kadın aktivist Selva Bu Ka'kis'in, evine baskın düzenleyen kimliği belirsiz kişiler tarafından açılan ateş sonucunda hayatını kaybettiği bildirildi.
 
Bingazi Hastanesi Müdürü Halil Kuveydir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bu Ka'kis'in yaralı olarak hastaneye getirildikten kısa bir süre sonra hayatını kaybettiğini belirtti. Kuveydir, Bu Ka'kis'in başından aldığı kurşun yarası sonucunda hayatını kaybettiğini dile getirdi.
 
Güvenlik kaynağı, Bu Ka'kis'in evinde bahçıvanlık yapan kişiye dayandırarak verdiği bilgide, şüphelilerin 5 kişi olduklarını, baskın esnasında Bu Ka'kis'in eşinin evde bulunduğunu ancak olayın ardından kaybolduğunu ifade etti.
 
Libya'da suikaste kurban giden ilk kadın olan Bu Ka'kis, en son yerel bir televizyona görgü tanığı olarak çıkmış ve Bingazi'de 7 kişinin ölümü, 52 kişinin yaralanmasına neden olan çatışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bu Ka'kis, açıklamasında, emekli General Halife Hafter yanlısı "Ortak Güvenlik Birimi" milislerini, ordu mensuplarını öldürmekle suçlamıştı.
 
Ülkedeki yerli ve yabancı insan hakları kuruluşlarında avukat olarak görev yapan aktivist Bu Ka'kis, aynı zamanda ülkede 2011 yılında gerçekleşen devrimin başlarında oluşturulan "17 Şubat koalisyonu" üyesiydi.
 

Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs