En Sıcak Konular

Civaoğlu Nutuk'u çarpıtmış

25 Haziran 2014 13:53 tsi
Civaoğlu Nutuk'u çarpıtmış "Demek ki ne imiş? Atatürk, "Güneri Bey'in zannettiği gibi "hilâfete öyle yeşil ışık falan yakmamış"

'Atatürk halifeliğe yeşil ışık yaktı' diyen yazar  başlığı ile Habertürk'teki köşesinde Milliyet yazarı Güneri Cıvaoğlu'nu eleştiren Murat Bardakçı'nın köşe yazısından ilgili kısım:

Güneri Cıvaoğlu'nun dün Milliyet'teki "Atatürk'ten 'halifeliğe' yeşil ışık..." başlıklı yazısı, bana işte bu fıkrayı hatırlattı.

Atatürk, Güneri Bey'e göre halifeliğin babadan oğula saltanat gibi geçmesine karşıydı ama islâmiyet'in temelinde bulunan seçime dayalı bir hilâfet sistemini kabul ediyordu. Bu fikrini Nutuk'ta da yazmıştı ve Güneri Bey, Mustafa Kemal'e ait olduğunu iddia ettiği sözkonusu düşünceleri şöyle naklediyordu:

ONUN FİKİRLERİ DEĞİL Kİ!

"...Avrupa, Asya, Afrika ve diğer kıtalarda yaşayan Müslüman toplumlar gelecekte bağımsızlıklarını elde ettiklerinde, eğer lüzumlu ve faydalı görürlerse ...şerait (koşullar) dahilinde müttehiden (topluca) hareketi temin için bütün İslam devletleri murahhaslarından (delegelerinden) mürekkep (oluşan) bir Meclis teşekkül edecektir (kurulacaktır).

İttihat eden (birleşen) İslam devletleri bu Meclis'in reisi tarafından temsil olunacaktır derlerse, işte o zaman, isterlerse o 'İslamşümul ittihad-ı hükümet'e (İslam ülkelerinin tamamını içine alan hükümet birliğine) hilâfet ve müşterek Meclis'in makam-ı riyasetine (başkanlık makamına) intihap olunacak (seçilecek) zâta da 'halife' unvânı verirler.

...Yoksa, herhangi bir İslam devletinin bir zâta bütün İslam dünyası umûrunun tedvir (idare) ve temşiyeti (yürütme) salâhiyetini vermesi akıl ve mantığın hiçbir vakit kabul edemeyeceği bir keyfiyettir"

(Güneri Bey bazı eski kelimelerin karşılıklarını yanlış yazmıştı, doğruları ile değiştirdim. Orijinal ifadeler de zaten tam böyle değil).

Atatürk böyle demiş ama İslam ülkeleri hilâfeti geri getirememiş ve aradan seneler geçtikten sonra, bu yüzyılın şartlarına göre "kurumsal" bir yapı olan İslam Konferansı Teşkilâtı'nı kurmuşlar!

Güneri Cıvaoğlu, böyle yazıyor...

Güneri Bey, Bektaşi'nin "Namaza yaklaşmayın!" fıkrasını da işte burada hatırlatıyor! Bu ifadeler Nutuk'ta gerçi yeralıyor ama Mustafa Kemal sözkonusu ifadelerin başında çok önemli birşey söylüyor; bütün bu fikirlerin kendisine değil, başkalarına ait olduğunu hatırlatıyor ve bunu da oldukça sert bir ifade ile yazıyor.

BU CÜMLELERİN BAŞI VAR!

İşte, Atatürk'ün yukarıdaki sözlerinden önce gelen, Güneri Bey'in bilmediği yahut görmediği için yazısında kullanmadığı ve şayet kullansa idi yazısını ve kurgusunu tamamen çökertecek olan asıl önemli cümlesi: "...Bu tasavvur ve tahayyüle (dalınan hayale) kısmen müşabih (benzer) bir hayal, hilâfetçileri ve Panislâmizm taraftarlarını -Türkiye'ye musallat olmamaları şartı ile- memnun etmek için bizde de tasvir edilmişti. Tasvir olunan nazariye şu idi:..."

Demek ki ne imiş? Atatürk, "Güneri Bey'in zannettiği gibi "hilâfete öyle yeşil ışık falan yakmamış; aksine "Birileri böyle hayallere daldılar" demiş, üstelik bu fikirlerin Türkiye'ye "musallat olmaması" gibisinden sert bir ifade bile kullanmış! 



Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,852 µs