iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Ankara, 'Kürdistan'a ne söyler?

25 Haziran 2014 09:13 tsi
Ankara, 'Kürdistan'a ne söyler? Herkesin izlediği bölgesel gelişmeler, Ankara’nın ‘Kürdistan’a ne diyeceği, bağımsız bir devlet ilanına nasıl yaklaşacağı sorusunu yine kapıya getirmiş bulunuyor... iyibilgi Ankara

Irak’ta yaşanan gelişmeler, ülkenin 3’e bölünme olasılığını hayli yüksek bir orana taşıdı. Bu durumda Erbil yönetimi son zamanlarda tekrarladığı “bağımsız bir Kürdistan ve referandum” cümlelerini daha sık kuruyor. Üstelik bunu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in ziyareti sırasında da yapıyor.

Barzani yönetiminin Irak’taki gelişmelere ilişkin basit değerlendirmesi, “Biz yapmadık ama itirazımız da yok” şeklinde tercüme edilebilir. Kısaca Erbil, Irak’ın artık tek parça kalabileceğini düşünmüyor. Zaten, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin sözcülerinin açıklamaları da bu yönde.

Türkiye’ye gelince; Ankara, Tahran, iç savaş öncesinde Suriye ve ABD’nin Irak’ın bütünlüğüne ilişkin söylemleri aynı ve bir parçalanmaya, bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına karşılar. Ankara dışında kimin ne kadar samimi olduğunu söylemek zor olsa da genel durum bu.

Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne son dönemde yaptığı göndermeler de azalmış ya da yön değiştirmiş değil. Bu arada yaşanan “çözüm süreci” ve bölgesel yönetimin stratejik bir ortak haline gelmesi de Ankara’nın gelişen dönemde yaşadıkları.

ABD’nin şu an nasıl davrandığına gelince; Dışişleri Bakanı Kerry’nin Barzani ile görüşmesinde ‘Bağdat’a, herkesi kapsayan bir hükümet kurulması noktasında destek olun’ mealindeki sözleri, bağımsızlık fikrinin Washington’a pek uymadığını gösteriyor.

Şimdi Türkiye’nin önünde bir soru var; Ankara’nın bağımsız bir Kürdistan kurulmasına olumlu yaklaşacağı söylenebilir mi? Türkiye’nin oldukça kaotik ve öngörülemez bir ortamda, burnunun dibinde ilan edilecek bir Kürt devleti ilanına kayıtsız kalacağını söylemek iddialı bir okuma olacak gibi duruyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,186 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs