En Sıcak Konular

İspanya'da Mavi Marmara çağrısı

24 Haziran 2014 13:36 tsi
Mağdur İspanyollar, "İspanyol mahkemeleri, Mavi Marmara olayını yargılasın" çağrısında bulundu.

Filistin'e insani yardım malzemesi götüren uluslararası "Özgürlük Filosu" içinde bulunan Mavi Marmara gemisine 2010 Mayıs ayında İsrail tarafından yapılan saldırının 3 İspanyol mağduru, İspanya'daki hukuki mücadelesini sürdürüyor.

İspanya'daki Ulusal Mahkeme Hakimi Pablo Ruz'un, 17 Haziran'da aldığı Mavi Marmara ile ilgili soruşturmayı kapatmama kararı, dava açılması talebinde bulunan İspanyol mağdurlar Laura Arau, Manuel Tapial ve David Segarra'yı umutlandırdı.

Arap Olayı Dayanışma Komitesi ve Barış ve Kültür Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, İspanyol meclisinde evrensel hukuk olaylarıyla ilgili İspanyol mahkemelerinin yetkilerini kısıtlayıcı karara rağmen hakim Ruz'un Mavi Marmara ile ilgili soruşturmayı kapatmamasının, memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. İspanyol mağdurlar ve dernek temsilcileri, İsrail'in Mavi Marmara'yla ilgili "doğru bir soruşturma yürütemeyeceğini" savunarak, İspanyol mahkemelerinin bu konuyla ilgili yargılama yetkisine sahip olduğunu belirttiler.

Hakim Ruz, aldığı kararda, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye veya İsrail'de bir soruşturma açılıp açılmadığı konusunda kendisine bilgi verilmesi için İspanya Yüksek Mahkemesi'nden talepte bulunurken, bu ülkelerde yasal bir süreç başlatılmış olsa bile olayın İspanyol hükümeti tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması talebinde bulunabileceğini açıklamıştı. İspanyol meclisi, mart ayında yaptığı yasal değişiklikle İspanyol mahkemelerinin uluslararası olaylarla ilgili dava açabilmesi için İspanyol mağdur veya İspanya'da yaşayan bir kişi olma şartı konulurken, Mavi Marmara saldırısı sırasında gemide 3 İspanyol gönüllünün bulunmasından dolayı Ulusal Mahkeme hakimi Ruz, soruşturmayı kapatmama kararı aldı.

Mavi Marmara olaylarına sessiz kalan İspanyol hükümetinin, mahkemeden talep gelse dahi konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıması şimdilik olası görülmüyor.

aa

Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,897 µs