En Sıcak Konular

''Siyasi engel kalkarsa 23. faslı açacak durumdayız''

24 Haziran 2014 12:36 tsi
AB Bakanı Çavuşoğlu, Yargı ve Temel Haklar faslının açılması konusunda AB üyesi ülkelerin ve Türkiye'nin hem fikir olduğunu dile getirerek "Siyasi engel kalkarsa 23. faslı açacak durumdayız" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Bakanlıktaki makamında İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'u kabul etti.
 
Çavuşoğlu, kabulde yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine koşulsuz destek verdiğini belirterek, iki ülke arasında ilişkilerin her alanda mükemmel olduğunu söyledi. Türkiye'nin AB sürecinde karşılaştığı zorluklar konusunda İngiltere ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Moore'un Ankara Büyükelçiliği görevine gelmesi sonrasında birçok defa görüştüklerini kaydetti.
 
Çavuşoğlu, üyelik müzakerelerinin 23. faslı olan Yargı Ve Temel Haklar faslıyla ilgili bir soru üzerine, faslın siyasi sebepler nedeniyle Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bloke etmesi yüzünden açılamadığını hatırlattı. Türkiye'nin 23. fasılla ilgili açılış kriterlerinin tamamını gerçekleştirdiklerinin altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye'nin attığı adımlar ve gerçekleştirdiği reformlarla 23. fasılla ilgili gayri resmi açılış kriterlerini tamamladığını vurguladı.
 
"Siyasi engel kalkarsa 23. faslı açacak durumdayız" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, faslın açılması konusunda AB üyesi ülkelerin ve Türkiye'nin hem fikir olduğunu dile getirdi.
 
Bakan Çavuşoğlu, Aziz Yıldırım'ın yeniden yargılanmasına ilişkin soru üzerine de AB süreci motivasyonuyla Türkiye'de gerçekleştirilen reformlar, çıkarılan  yasalar ve 2010'daki referandumda kabul edilen anayasa değişikliği paketi ve sonrasında atılan adımlar, çıkarılan yasalar sonucunda hak ihlaline uğrayan birçok kişinin serbest bırakıldığını söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
 
"Değişik davalarda hapiste olan milletvekilleri de dışarıya çıktı. Gazeteciler dışarıya çıktı ve yeniden yargılanma süreci, bazı davaları kapsayan yeniden yargılanma süreci de uygulanmaya başlandı. Onun bir yansımasıdır. Bunun sadece 23. fasılla ilgilisi yok, Türkiye'de özgürlük alanlarını ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için attığımız adımların doğrudan ya da böyle dolaylı yansımaları tabii ki oluyor, bu da doğaldır."
 
Kıbrıs'ta yürütülen müzakere süreciyle ilgili de güven artıcı adım olarak Türkiye'nin sürece herkesten daha fazla destek vermesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, her iki tarafın da çıkarını gözeterek bir an evvel kalıcı bir barışa ve çözüme ulaşmak istediklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Daha önce 2004'te bu kararlılığımızı gösterdik. Şu anda da tam destek veriyoruz ve her iki tarafı teşvik ediyoruz" ifadesini kullandı.
 
Temmuz ayı itibariyle İtalya'nın AB dönem başkanlığını Yunanistan'dan devralacağını hatırlatan Çavuşoğlu, yeni dönemde AB'nin, "uzun ve müzakeresi zor olan" 23. faslı açma konusunda kararlılık gösterip göstermeyeceğini göreceklerini kaydetti. Çavuşoğlu, "Ama biz açmaya hazırız" diye konuştu.
 
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore da İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren ülkelerin başında geldiğine işaret ederek, Bakan Çavuşoğlu ile bu konuda yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi.

aa


Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,530 µs