En Sıcak Konular

İstanbullu deniz suyu içecek

30 Ağustos 2007 10:26 tsi
Susuzluk tehdidi altındaki İstanbul’a çözüm denizden geliyor. Nasıl mı?

Son 80 yılın en kurak yılını yaşayan İstanbul’da su sorununu çözmek için Ekim ayında devreye girecek Melen Çayı Projesi’nin yanı sıra şimdi de deniz suyunun arıtılması için start veriliyor. Melen Çayı Projesi’nin birinci etabının devreye alınmasıyla kente günlük 750 bin metreküp su geleceğini ancak bunun ihtiyacın 3’te 1’ini karşılayacağını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yeni projelerini şöyle açıkladı:

“Bunu yapmaya mecburuz”

“Son koordinasyon toplantımızda deniz suyu ile ilgilili çalışmaya start verdik. Deniz suyundan da istifade etmek, oradan kaynak olarak bir miktar almak için ihale hazırlıklarını yapıyoruz. İçme suyuna onu miks edeceğiz, o seviyeye getireceğiz. Deniz suyunu, içme suyu derecesinde arıtmak suretiyle mevcut sistem içerisine dahil edeceğiz. Birinci etapta günde 350 bin metreküp gibi deniz suyu için hazırlık yapıyoruz. Günlük tüketim 2.5 milyon metre küpe doğru gittiğine göre, yüzde 12 nispette miks edeceğiz mecbur kalırsak, ki kalıyoruz.”

“Bundan sonra sıkıntı yok”

Deniz suyundan içilebilir kalitede su elde eden ülkeler olduğunu hatırlatan Topbaş, her suyun içilebilir kaliteye getirilebileceğini, ancak suyun kirliliğine göre maliyetin de büyüdüğüne işaret etti.

Deniz suyu arıtma işlemi nasıl yapılıyor?

Deniz suyunu tuzundan arındırmak için üç yöntem kullanılabiliyor. Birincisi, suyu basınçlayıp içinden metan gazı pompalamak. Bu yöntemle metan ve su moleküllerinden oluşan kristaller elde ediliyor. Metan gazı buharlaştığında geriye saf su kalıyor. Bir diğer yöntem ise ’ters osmoz’olarak adlandırılan, suyu geçirip de tuzu tutan bir filtre üzerinden pompalama yöntemi. Deniz suyunu, atmosfer basıncından daha düşük basınçlarda ve 100 derecenin hayli altında kaynamaya bırakarak damıtmak da mümkün.

İnternet haber



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs