En Sıcak Konular

Bürokraside paralel taktik

24 Haziran 2014 09:34 tsi
Bürokraside paralel taktik Paralel yapı bürokrasideki yerini korumak için çeşitli taktikler kullanıyor.

Üst düzey yöneticiler, 'paralel yapı ile mücadele' görüntüsü adı altında yapıya yakın kişileri görevden alıyor. Yöntem olarak 'gerekçesiz görevden alma'yı uygulayan yöneticiler, hem paralel yapıyla mücadele etmiş gözüküyor hem de bu kişilerin yargı yoluyla göreve dönmesine imkan sağlıyor.

17 Aralık operasyonunun ardından ortaya çıkarılan paralel yapının bürokrasiden tasfiye olmamak için türlü taktikler kullandığı tespit edildi. Özellikle Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı ve üst kurullarda yaşanan ayak oyunları ile görevden almaların ileride yeniden göreve dönüşe yol açacak yöntemler olduğu dikkat çekti. Özellikle üst düzey yöneticiler, 'paralel yapı ile mücadele ediyoruz' görüntüsü adı altında herkesçe bilinen yapıya yakın bürokratları görevden alıyor. Yöntem olarak da 'Gerekçesiz' görevden almayı uygulayan üst düzey yöneticiler, hem paralel yapıyla mücadele etmiş gibi gözüküyor hem de görevden aldığı kişilerin yargı yoluyla göreve dönmesine imkan sağlıyor.

MORALLER BOZULUYOR

Paralel yapıya yakınlığı ile görevden alınan bürokratların mahkemelerden geri dönmeleri mücadeleyi sekteye uğratırken, buna imkan tanıyanların ise aynı bürokratların üst düzey yöneticilerinin olması dikkat çekiyor. Yöneticiler bürokratları görevden alırken, soruşturma açması ve istifa dilekçesi alması gerekirken, uygulamada hiç gerekçe göstermeden kişiyi görevden alınıyor. Bunun üzerine de dava açan paralel bürokrat geri dönüyor.

'ALINMANI YUKARIDAKİ İSTEDİ'

Bu kapsamda bürokratlara ilgili birinci derece ita amirlerinin dahi 'Sizin görevden alınmanızı 'yukarıdaki' istedi. Yoksa ben senden ve çalışmalarından çok memnunum' ifadelerini kullandığı öğrenildi. Üst düzey bürokratın ise ita amirinden bu cevabı öğrenmeleri üzerine görevden alınacak bürokrata 'istifa dilekçenizi işleme koymayacağız. Sizi almak zorundayız, talimat var siz de dava açın, nasıl olsa döneceksiniz. Döndükten sonra da kanun gereği biz sizin maaşlarınızı öderiz. Özlük haklarınızı verir, sizinle çalışırız' dediği belirlendi.

YANLIŞ GEREKÇE İLE ALINIYORLAR

İstifa dilekçesinin işleme konulmadığı yöntemle birlikte ayrıca, görevden alınacak bürokratla ilgili 'maksatlı' yanlış işlemin yapılmasıyla da mahkemeden geri dönüşü kolaylaştırıyor. Soruşturma açılmadığı gibi, herhangi bir disiplin durumu varsa da bürokratla ilgili yüzeysel raporlar hazırlatılarak üzerine gidilmemesi de bir yöntem olarak uygulanıyor. Bürokratın yanlış görevden alınması ya da gerekçesiz görevden alınmasının o kişiye 'sen yargıya git ve dön gel' mesajı olarak veriliyor.

Uygun olmayan isim numarası

Görevden alınan paralel yapıya yakın bürokratın yerine yine göreve uygun olmayan kişiler öneriliyor. Böylece göreve liyakatı uygun olmadığı halde önerilen yeni kişi ilgili makamca yeterli bulunmuyor. Böyle bir durumla ilgili de 'Biz atama yapmak istiyoruz, ancak makam kabul etmiyor, biz de uygun adam bulamadık' deniliyor. Yine bu durumu yaratan kişinin aynı kurumdaki üst yönetici olması dikkat çekiyor. Haklarında soruşturma ya da inceleme gibi hiçbir işlem yapılmadan görevden alınan bürokratlar 'Bankamatik memuru' olarak ilgili kurumda çalışmaya devam ediyor. Bu kişilerin haklarında bir işlem olmaması nedeniyle yeniden göreve gelmelerinde de bir sakınca bulunmuyor. Zaten onların da koşullar değiştiğinde yeniden göreve getirilmeleri için fırsat kolladıkları belirtiliyor.

Yönetim-denetim üyeliği görevinde tetikteler

Görevden alınan bürokratların birçoğunun geçmişten beri süresi 3 yıl olan kamu kurumlarında yönetim ve denetim kurulu üyeliklerinde oldukları da ortaya çıktı. Bu yönetim kurulu üyeliklerine dokunulmaması da izlenen bir yöntem. Böylece o kişinin kamudaki denetim-yönetim üyeliğini kurumun odasında rahat şekilde yapması sağlanıyor. Görevden alınan kişinin böyle bir imkandan yararlandığı da birçok kişi tarafından bilinmediği için paralel bürokratın yönetim kurulu üyeliğinin sürmesi sağlanıyor. Bu kişilerin görevden alınmaları için üst yöneticiye talimat verildiğinde ise, '3 yıllık süre dolmadığı için kanunen görevden alamıyoruz' bahanesi uyduruluyor. Halbuki ataması nasıl yapıldı ise kişinin görevinden de öyle alınacağı ifade ediliyor.

Yargıda ' paralel abi'ler iş başında

Mahkemeye giden paralel yapı mensubu bürokrat, yargıda davayı takip eden abileri sayesinde kısa sürede davayı kazanıyor. Soruşturma olmadığı müddetçe davayı kazanmayan hiçbir memurun olmadığı biliniyor. Üst yöneticinin memuruna 'Soruşturma başlatacağım, neticesinde ne olacağını bilemem. İsterseniz, istifanızı verin, ben sizleri uygun kadrolara atayayım' demesi uygulamada olması gereken yöntem olduğu belirtiliyor.

SÜREYİ RAPORLA DOLDURUYORLAR

Göreve atanmada bir başka hile de kişinin ek göstergeyi hak etmesi için beklemesi gereken 6 aylık süreyi rapor ya da izinle geçiştirmenin olduğu belirtiliyor. Bu yöntemde 6 aylık süreyi doldurmamış bürokratın kararnamesi çıkarılıyor. Ancak o kişiye süreyi doldurması için rapor aldırılıyor ya da izne çıkarılıyor. Çıkan kararname de 6 aylık süreden sonra uygulamaya sokuluyor. Görevden alınan bürokratın yerine bir atama yapılmaması da yöntem olarak uygulanıyor. Neden atama yapılmadığı sorulduğunda ise 'elimizde uygun adam yok' gerekçesi uyduruluyor. Boş bırakılan kadroya görevden el çektirilen kişi de mahkeme ile hemen dönüyor.

Yeni Şafak



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,021 µs