En Sıcak Konular

Putin ile Obama Ukrayna'yı görüştü

24 Haziran 2014 08:15 tsi
Rusya Devlet Başkanı Putin’in, ABD Başkanı Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna’da çatışan taraflar arasında doğrudan görüşmeler yapılmasını istediği bildirildi.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
 
Putin, görüşmede Ukrayna’nın doğusundaki durumu normalleştirmek için "çatışmaları etkili bir şekilde durdurmanın ve ihtilaflı taraflar arasında doğrudan görüşmeler başlatılmasının gerektiğinin" altını çizdi.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise günlük basın toplantısında, Obama’nın görüşmede Putin’e, “Ukrayna’yı daha fazla istikrarsızlaştıran ayrılıkçı ve militanları desteklemeye devam etmek ve sınır ötesine silah ve materyal tedarikine müsaade etmek yerine barışı desteklemesi çağrısında bulunduğunu” söyledi.
 
Earnest, Obama’nın, Putin’den, kişisel olarak, doğu Ukrayna’da istikrar ve barışı teşvik etmek için etkisini kullanmasını istediğini aktardı.
 
Ukrayna’da diplomatik çözümün hala mümkün olduğuna inandıklarını belirten Earnest, ancak Rusya’nın tansiyonu azaltıcı somut adımlar atmaması halinde ilave bedellerle yüz yüze kalacağını bildirdi.
 
Ateşkes 31 kez ihlal edildi
 
Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanlığı sitesinden yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonla görüştü.
 
Ülkesinin doğusundaki gelişmelere yönelik bilgi veren Poroşenko, ilan edilen ateşkese rağmen Rus yanlısı ayrılıkçıların silah bırakmadığını, ordunun kontrolündeki bölgelere saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.
 
"Son 24 saat içinde, teröristler Ukraynalı askerlerin bulunduğu bölgeleri 9 kez bombaladı. Militanlar ateşkesi 31 defa ihlal etti" ifadesini kullanan Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ateşkes koşullarını kabul etmeyen ayrılıkçıların liderlerinin yaşananlarda sorumluluğunun bulunduğunu bildirdi.
 
Üçlü temas grubunun çalışmalarının da ele alındığı görüşmede Merkel ise barış planına desteğini dile getirdi. Görüşmede Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Kiev'e yapacağı ziyaret de gündeme geldi.
 
Rusya yanlıları ateşkese uyacak
 
Eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya Federasyonu Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) yeni Ukrayna temsilcisi Heidi Tagliavini, Rus yanlısı ayrılıkçılarca ilan edildiği belirtilen "Donetsk Cumhuriyeti'nin Başbakanı" Aleksander Baraday, Güney-Doğu Hareketi lideri Oleg Tsarov ve ayrılıkçılarca kurulan "Lugansk Halk Cumhuriyeti" liderlerinden oluşan grup bir araya geldi.
 
Ayrılıkçılarca işgal edilen Donetsk'teki hükümet binasında gerçekleştirilen toplantıda Devlet Başkanı Poroşenko tarafından ilan edilen ateşkes ele alındı. Toplantının sonunda yapılan açıklamada, ayrılıkçıların ateşkese uyma kararı aldıkları belirtildi.
 
Buna göre, Rus yanlısı ayrılıkçılar 27 Haziran saat 10.00'a kadar sürecek ateşkese uyacak. Toplantıda ayrıca Donetsk'te kaybolan AGİT gözlemcilerinin durumu da gündeme geldi.
 
Devlet Başkanı Poroşenko, ülkenin doğusundaki çatışmaların sona ermesini sağlamaya yönelik oluşturduğu barış planı kapsamında 27 Haziran'a kadar tek taraflı ateşkes ilan ettiklerini açıklamıştı.

aa


Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,156 µs